TopGear.ro Diverse Ce pățești dacă te răzbuni pe mașina care te-a blocat în parcare

Ce pățești dacă te răzbuni pe mașina care te-a blocat în parcare

de TopGear

Oricât ar fi de supărător să ajungi acasă și să găsești locul de parcare ocupat (sau, și mai rău, mașina blocată de o altă mașină), trebuie să știi că dacă te răzbuni pe mașina care te-a blocat îți pui în pericol nu numai buzunarul, ci și libertatea. Asta deoarece legea prevede amenzi, dar și pedepse cu închisoarea pentru cei care vandalizează mașinile altora.

Potrivit legii, cei care zgârie o mașină, îi îndoaie sau rupe un ștergător de parbriz, taie un cauciuc etc. săvârșesc infracțiunea de distrugere și pot fi pedepsiți inclusiv cu închisoare de până la doi ani. Mai exact, „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia (…) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Cu alte cuvinte, nu trebuie ca mașina care te-a deranjat  să fie distrusă complet pentru a fi pedepsit pentru distrugere. Orice atingere adusă acesteia care are ca rezultat „degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare” se pedepsește la fel. Pentru aceasta, însă, cel păgubit trebuie să depună o plângere la poliție.

Cum numărul de mașini crește spectaculos de ani buni, iar locurile de parcare nu reușesc să păstreze același ritm, s-au înmulțit situațiile conflictuale generate de ocuparea locurilor de parcare. Multe dintre acestea se încheie cu distrugerea uneia sau a mai multor mașini, după cum o dovedesc numeroasele acțiuni în instanță depuse de păgubiți.

Într-unul din cazurile recente, un bărbat un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost condamnat de magistrații din capitala Moldovei la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru că a zgâriat cu o cheie o mașină parcată în fața garajului său și apoi a lovit-o intenționat cu ușa acestuia. Sentinţa în cazul său a rămas definitivă, așa ca ieşeanul este obligat să achite daune materiale de aproape 6.000 de lei unei firme.

Chiar dacă sentința este dată „cu suspendare”, acest lucru nu înseamnă că pedeapsa dispare. Aceasta va fi înscrisă în cazier și va reprezenta o piatră de moare pentru toate situațiile care necesită obținerea cazierului de la secția de poliție. În plus, o altă faptă penală ulterioară va duce la reactivarea pedepsei, acest lucru constituind un factor agravant pentru instanța de judecată.

Citește și…

Citeste mai mult pe aici

Related Articles