A șasea generație a lui Opel Corsa va ajunge în curând în showroom-uri, dar noi am condus-o la evenimentul de lansare din Croația. Interesul generat de lansarea celui mai bine vândut model din gama Opel este pe deplin justificat. Nu doar pentru că este un model nou, ci și pentru că este primul model realizat în totalitate după preluarea brandului german de către francezii dela PSA.
Eforturile inginerilor Opel sunt absolut remarcabile, având în vedere timpul scurt avut la dispoziție pentru a pregăti noul Corsa. Pentru cei care nu sunt la curent, dezvoltarea celei de a șasea generații a modelului german sub bagheta GM ajunsese într-un stadiu avansat la momentul la care PSA a preluat marca Opel, în 2017. În ciuda tuturor previziunilor, decizia luată la nivel de grup a fost de a o lua de la zero folosind platforma CMP a grupului PSA. Doi ani mai târziu (un interval extrem de scurt în industria auto), Promotor pleca în Croația pentru a conduce noul Opel Corsa.
Cu un interval de dezvoltare atât de scurt, nu este niciun secret că noul Opel Corsa preia destul de multe din caracteristicile fratelui de grup Peugeot 208. Nu toate, existând suficient de multe elemente care diferențiază modelul german de varianta sa franceză. Acest aspect are însă două tăișuri, după cum vom vedea în continuare. Mai întâi să trecem în revistă noutățile aduse de a șasea generație a lui Opel Corsa.
Test drive Opel Corsa: farurile cu matrice LED sunt unice în segment
Noul model a crescut moderat în dimensiuni, fiind mai lung cu 28 mm decât cel anterior. Proporțiile s-au schimbat însă, linia acoperișului fiind mai joasă cu 48 mm. Cu toate acestea, nu sunt probleme cu spațiul la cap în spate, în acest sens fiind de ajutor scaunele poziționate mai jos. Totuși, persoanele înalte ar avea nevoie de mai mult loc la genunchi. Portbagajul a crescut la rândul său, ajungând la 309 litri. În ciuda creșterii în dimensiuni și a gamei bogate de echipamente, noul Opel Corsa este semnificativ mai ușor decât înainte (-108 kg), iar acest lucru se simte în plan dinamic.
Desigur, noua Corsa este unul dintre cele mai avansate tehnologic modele din gama Opel, iar acest fapt este ilustrat de farurile cu matrice LED, o propunere unică în segmentul B. Acestea folosesc opt segmente LED pentru o modulare a fasciculului luminos care permite o vizibilitate optimă fără a deranja ceilalți participanți la trafic. Pe timpul testului din Croația am avut inclusiv sesiuni de noapte, astfel că am putut aprecia eficiența acestui sistem.
Gama de sisteme de asistență poziționează, de asemenea, Opel Corsa, în avangarda clasei sale. Acestea se bazează pe o cameră frontală de înaltă definiție și pe sistemul radar pentru a oferi un nivel de siguranță remarcabil. Dintre sistemele de asistență care fac din Corsa un pionier al clasei sale amintim tempomatul adaptiv inteligent sau asistentul activ de bandă, care corectează discret direcția atunci când șoferul este neglijent. Pentru viitor apropiat, Opel promite noi funcții, cum ar fi poziționarea automată a mașinii pe centrul benzii de rulare, parcarea automată la apăsarea unui buton sau accesul fără cheie folosind telefonul mobil.
Gamă completă de motorizări, inclusiv electrice
Noul Opel Corsa este disponibil de la lansare cu trei motorizări pe benzină cu trei cilindri de 1,2 litri (75 CP, 100 CP și, respectiv 130 CP) și una diesel de 1,5 litri/102 CP. Ulterior, clienții vor putea comanda și Corsa-e cu propulsie electrică, aceasta promițând o autonomie de aproximativ 330 km.
Spre deosebire de alți producători, Opel a ales să ofere pe Corsa o transmisie automată cu convertizor de cuplu, extrem de rafinată. Aceasta va putea fi comandată opțional pe motorizarea pe benzină de 100 CP și este oferită în standard pentru cea de 130 CP. Această configurație a fost, de altfel, favorita noastră dintre cele testate la lansarea din Croația, remarcându-se prin caracterul dinamic și rapiditatea cu care schimbă treptele. Testată în echiparea sportivă GS-Line, Corsa împrumută caracteristici sportive care fac reală plăcere celui de la volan.
În ceea ce privește motorizarea diesel de 1,5 litri, aceasta este destul de aspră și zgomotoasă – cei de la Opel ar putea oferi o izolare fonică mai bună a compartimentului motor. Are însă calitatea unui consum de combustibil infim, ceea ce ar putea fi apreciat mai mult de cei care fac mulți kilometri decât serenitatea inetriorului.
Test drive Opel Corsa: Sportivitate în clasa mică
Direcția oferă un echilibru plăcut între sportivitate și confort, modul de asistare putând fi modificat prin alegerea modului de rulare Sport de la selectorul din spatele comenzii cutiei de viteze. Acesta este disponibil exclusiv pe echiparea GS-Line și permite, de asemenea, modificare caracteristicilor motorului și a sunetului evacuării. Sunetul motorului este, într-adevăr, generat sintetic de sistemul audio al mașinii, dar se aude mai bine decât ne-am fi așteptat.
În virajele abordate rapid, Corsa GS-Line își păstrează calmul și conferă celui de la volan un sentiment de siguranță, întărit și de precizia direcției. Trenul de rulare este reglat relativ ferm dar fără să fie considerat neplăcut la trecerea peste denivelări. Și mai mult confort oferă echiparea Corsa Elegance, care dispune de un tren de rulare reglat mai moale. Cu toate acestea, recomandarea noastră rămâne în continuare GS-Line, care oferă cel mai bun mix de caracteristici de confort și sportivitate.
Calitate bună, materiale perfectibile
Interiorul noii Corsa a beneficiat de o finisare ireproșabilă, chiar dacă materialele alese pot fi îmbunătățite în anumite zone – fețele de uși spre exemplu. Asamblarea este solidă și nu am putut găsi nimic de reproșat din acest punct de vedere. Dacă putem reproșa ceva inginerilor Opel este rezoluția modestă a camerei de mers înapoi, într-o eră în care camerele video 4K au ajuns la prețuri derizorii. În același registru, nu am înțeles grafica folosită pentru panoul de instrumente, afișat pe un ecran LCD cu format 4:3.
Și mai neplăcut, turometrul este afișat la baza ecranului, sub forma unei benzi înguste, greu de citit. Opel trebuie să ofere neapărat posibilități de personalizare ale acestui ecran. Din acest punct de vedere, fratele Peugeot 208 se distinge clar prin grafica și rezoluția panoului de instrumente.
Citește și…
Citeste mai mult pe aici