Mașinile Tesla au devenit un simbol al ecologiștilor, fiind adoptate inclusiv de instituțiile guvernamentale din diverse state ale lumii. Iată cum arată mașinile Tesla de poliție din diferite țări.
Dacă dai un search pe Google după mașini de poliție Tesla, gigantul căutărilor va umple pagini întregi cu rezultate care amintesc de jenantul incident din Fremont, California, petrecut în septembrie anul trecut. Atunci, o mașină Tesla de poliție a trebuit să abandoneze o urmărire după ce a rămas fără baterii. Probabil că va fi extrem de greu ca mașinile Tesla de poliție să șteargă această amintire din memoria internetului, dar asta nu afectează câtuși de puțin popularitatea brandului Tesla sau apetitul forțelor de poliție din lumea întreagă pentru cele mai populare mașini electrice din lume.
Printre avantajele majore aduse de mașinile Tesla aflate în parcul auto al forțelor de poliție, la loc de cinste a fost reducerea drastică a costurilor de operare. Potrivit polițiștilor din statul american Indiana, prin folosirea mașinilor de poliție Tesla se economisesc anual 6.000 de dolari pentru fiecare mașină. Polițiștii amintesc că dispar costurile de înlocuire a uleiului și filtrelor, în timp ce combustibilul este mult mai ieftin. De asemenea, consumabilele sunt mai ieftine, mergând până la anvelope și ștergătoare de parbriz. Comparația a fost făcută cu mașinile clasice de poliție Dodge Charger.
Un alt avantaj adus de mașinile electrice îl reprezintă silențiozitatea acestora, ceea ce le permite polițiștilor să se deplaseze foarte discret în cazurile delicate. De asemenea, posibilitatea de a încălzi și răci habitaclul în timp ce se află la încărcat reprezintă un avantaj indiscutabil față de mașinile clasice, polițiștii putând să înceapă tura într-o mașină aflată deja la temperatura optimă.
O Tesla Model S de poliție accelerează de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 3,4 secunde, fără să facă prea mult zgomot. „Când ești într-un Dodge Charger și calci accelerația, toți întorc capul pentru că motorul urlă. Nu și Tesla. Apeși accelerația, nu face niciun zgomot, dar s-a dus” – spun polițiștii din Indiana.
Ca principal dezavantaj a fost indicat prețul, care este mai mare decât al unei mașini de poliție cu propulsie clasică. Totuși, investiția se amortizează destul de repede în timp, având în vedere avantajele citate mai sus în ceea ce privește costurile de operare.
Citește și…
Citeste mai mult pe aici