Este puțin probabil că oamenii se mai gândesc în aceste zile să-și schimbe mașina, dar pentru cei care o fac, Guvernul a publicat bugetul Programului Rabla 2020. Astfel, Programul Rabla Clasic are un buget de 405 milioane de lei, iar programul Rabla Plus are un buget de 140 de milioane de lei.
Guvernul a anunțat pe 4 martie toate detaliile programelor de stimulare a înnoirii parcului de mașini – Rabla Clasic și Rabla Plus – iar acum a stabilit și bugetul programului Rabla 2020. Potrivit Hotărârii privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, bugetul programului Rabla Clasic este suficient pentru casarea a 60.000 de mașini poluante.
De asemenea, se alocă 140 de milioane de lei, suficient pentru achiziția a peste 3.000 de mașini electrice, sau mai multe mașini hibride cu încărcare la priză și electrice (în funcție de solicitări). Pentru prima oară, programul Rabla Plus va permite și achiziționarea de motociclete electrice.
În plus, bugetul programului Rabla 2020 mai prevede alocarea a 92 de milioane de lei pentru extinderea rețelei de încărcare a mașinilor electrice. Noile stații de încărcare vor fi instalate la nivelul autostrăzilor, drumurilor europene și drumurilor naționale. De asemenea, se alocă 96 de milioane de lei pentru stații de încărcare în interiorul localităților.
Complementar programului care se adresează municipiilor reședință de județ, acest program vizează interconectarea marilor aglomerări urbane prin dezvoltarea infrastructurii de încărcare în localitățile care se află pe coridoare rutiere importante sau care au un flux important de trafic, fie acesta permanent sau sezonier.
Hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu mai prevede alocarea resurselor financiare pentru alte programe de mediu. Astfel, bugetul mai prevede alocarea a 527 de milioane de lei pentru gestionarea deșeurilor, dar și 45 de milioane de lei pentru o campanie de educare a publicului în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea deșeurilor.
Fondul de Mediu mai are în vedere alocarea a 480 de milioane de lei pentru achiziția de vehicule nepoluante pentru transportul urban, 384 de milioane de lei pentru iluminatul cu LED, 813 milioane de lei pentru case eficiente energetic, și 537 de milioane de lei pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.
Citește și…
Citeste mai mult pe aici