Autoritățile au luat luni decizia de a introduce Suceava în carantină totală, din cauza numeroaselor cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. Există temeri că și alte orașe ale țării ar putea avea o soartă similară. Iată ce spune ministrul de interne despre posibilitatea închiderii Bucureștiului.
Marcel Vela, ministrul de Interne al României, a declarat că nu există în acest moment discuții privind închiderea altor zone ale țării, după modelul Suceava. Chiar și în acest caz special, decizia a fost luată după o analiză amplă și după consultarea cu specialiștii.
„Decizia de a carantina Suceava a fost luată după o analiză amplă. Decizia nu o iau eu pentru că aș putea fi subiectiv sau aș putea greși. Sunt proceduri clare științifice, luate împreună cu medici epidemiologi, infecționiști, cu ceilalți colegi care să facă analize de perspectivă cu Institutul de Sănătate și cu Ministerul Sănătății.
Se fac proiecte, evaluări, estimări, pentru a analiza perspectiva extinderii infecțiilor. Preventiv, pentru a nu se ajunge în situații gen Italia sau alte state care nu au oprit la timp această extindere, împreună luăm decizia și eu emit ordonanța militară, dar nu singur, ci cu specialiștii.
În București, nu pot estima acum că se închide sau nu, sunt reguli foarte clare. Nu există azi vreun proiect, pot să vă garantez că nu vom închide mâine – poimâine o altă localitate. Aceste lucruri, dacă se vor face, doar în funcție de cazurile înregistrate”, a declarat Marcel Vela pentru Digi24.ro.
Luni, autoritățile au luat decizia izolării municipiului Suceava și a opt localități limitrofe după ce în această zonă s-au înregistrat numeroase cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus – peste un sfert din totalul celor confirmate la nivelul întregii țări.
Potrivit Ordonanței Militare nr. 6/2020, intrarea și ieșirea din zona carantinată va fi permisă doar pentru transporturile de marfă. De asemenea, este permisă trecerea persoanelor care nu locuiesc în zonă, dar desfășoară activități economice în zona aflată în carantină.
Este vorba de activități economice specifice, din domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.
Citește și…
Citeste mai mult pe aici