Piata auto locala reprezinta unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti. Cifra de afaceri a companiilor din aceasta industrie a depasit, anul trecut, 30 de miliarde de lei. Potrivit datelor Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), mai bine de 8 miliarde de lei din aceasta valoare apartin celor doi producatori auto locali, si anume Automobile Dacia si Ford. Insa, pe langa businessurile lor, pe piata romaneasca isi mai desfasoara activitatea mai bine de 400 de producatori de componente auto. Afla mai departe cateva informatii utile despre cei mai importanti jucatori din domeniu.
Care sunt cele mai puternice companii auto
Considerata locomotiva sectorului auto, Automobile Dacia este cea mai importanta companie de pe piata auto locala si a doua cea mai valoroasa societate din Romania, dupa OMV Petrom. Automobile Dacia detine cea mai mare cota de piata in sectorul firmelor producatoare de masini. Nu este de neglijat nici pozitia Ford, al doilea producator auto din Romania care, alaturi de Dacia, a reusit sa puna tara noastra pe harta lumii, la acest capitol.
Daca vei consulta mai multe date fiscale despre firme online, vei observa ca pe langa productia Dacia si Ford, si industria pieselor auto este o ramura de baza a economiei romanesti. La noi in tara se produc peste 80% dintre componentele necesare pentru asamblarea unui autoturism, de la caroserii, volane si cablaje pana la sisteme foarte moderne. Pe lista celor mai importante companii auto este grupul Continental care produce anvelope, sisteme de franare sau sisteme de control a stabilitatii, Star Assembly- divizia Daimler (cutii de viteze), dar si compania Kirchhoff (caroserii). Michelin Romania si Pirelli se inscriu in clasamentul celor mai puternice societati producatoare de anvelope; fabrica Inteva detine o cota ridicata de piata pentru oglinzi, portiere, faruri sau aripi; DRÄXLMAIER produce borduri pentru automobile, iar Autoliv, volane si centuri de siguranta. Una dintre firmele de top din industria auto, care fabrica echipamente electrice si electronice, este Delphi Diesel Systems Romania, scaune si banchete sunt produse de Lear Corporation, in timp ce airbaguri se fabrica la TRW Automotive. In ceea ce priveste importurile de masini, cel mai mare jucator din domeniu este Porche Romania.
Aproape 500.000 de masini produse in Romania
In 2019, informatiile prezentate de ACAROM arata ca productia de automobile s-a apropiat in premiera de pragul de 500.000 de unitati. In acest sens, Dacia a produs 349.528 de autoturisme, cu 4% mai multe decat anul precedent, iar Ford a fabricat 141.000 de masini.
Pentru 2020, situatia este imprevizibila, fiindca sectorul auto este unul dintre domeniile puternic afectate de pandemia de coronavirus. In primele opt luni ale anului, productia totala de autoturisme in Romania se ridica la 247.029 unitati, o scadere cu 22.15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai multe masini produse la noi in tara sunt Dacia Duster, Ford EcoSport si Puma, Dacia Logan si Dacia Sandero.
Pandemia de coronavirus afecteaza sectorul auto
Aparitia noului coronavirus a generat pierderi uriase in sectorul auto, atat la nivel local cat si in plan international. In prima jumatate a acestui an, piata auto locala a inregistrat o scadere generala de aproape 32%. Fabricile producatoare de masini, Dacia si Ford, dar si multi alti jucatori din aceasta industrie si-au inchis portile pentru o perioada de timp, iar acest lucru le-a afectat puternic afacerile. Multe companii au inregistrat vanzari scazute, iar unele chiar au renuntat la foarte multi angajati. Cum pandemia de coronavirus inca ne tine in garda si numarul persoanelor infectate creste, este putin probabil ca piata auto locala sa isi poata recupera pierderile pana la finalul acestui an.
In Romania, industria auto genereaza aproape 14% din Produsul Intern Brut. Beneficiile pentru bugetul de stat sunt uriase, o zi de lucru in acest sector aducand mai bine de 120 de milioane de euro in vistieria tarii. Peste 250.000 de locuri de munca sunt sustinute de sectorul auto, importanta acestui domeniu in tara noastra fiind cruciala pentru bunastarea economiei.