TopGear.ro Hibride & Plug In Hibride Ce este și cum poți beneficia de programul Rabla Plus

Ce este și cum poți beneficia de programul Rabla Plus

de TopGear
Sursa: Freepik.com

Programul Rabla PLUS 2020 este un program demarat de Ministerul Mediului în paralel cu Programul Rabla Clasic, fiind destinat persoanelor care doresc să achiziționeze o mașină full electric sau electric hibrid plug-in.

  • Acestea se pot adresa dealer-ilor validați.

În 2020, pentru prima dată în istoria sa, Rabla PLUS permite populației inclusiv achiziția de motociclete full electric.

  • Programul de anul acesta păstrează pentru al cincilea an consecutiv cea mai mare primă pentru achiziția mașinilor full electric din Europa: circa 10.000 euro.

În ceea ce privește achizițiile mașinilor hibrid plug-in, acestea sunt susținute prin program cu circa 4500 de euro, iar motocicletele full electric cu peste 700 de euro, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculelor.

Programul Rabla PLUS nu condiționează achiziția unui autovehicul nou de casarea unui autovehicul uzat. Însă cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, vor beneficia în plus și de prima de casare stabilită prin programul Rabla Clasic, în valoare de 6500 de lei.

  • Astfel, în condițiile accesării concomitente a celor două programe, sumele decontate prin AFM din costul total al mașinii vor fi de: circa 11.300 de euro pentru mașinile full electric, 5800 de euro pentru mașinile hibrid plug-in și 1400 de euro pentru motocicletele full electric, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculului.

„Cel mai mare buget de când există programul”

Sursa: Freepik.com

„Anul acesta am aprobat pentru Rabla PLUS cel mai mare buget de când există programul: 140 de milioane de lei, cu aproape 45% mai mare decât în anul 2019. Am crescut bugetul pentru că ne-am stabilit un obiectiv mare pentru 2020: să punem pe șoselele României aproximativ 3000 de mașini nepoluante, adică același număr de autovehicule cumpărate prin RABLA PLUS în toți cei 4 ani de când există programul. Am venit și cu o premieră anul acesta: finanțarea achizițiilor de motociclete full electric. Există calcule care arată că dacă 10% din șoferi și-ar înlocui mașina cu o motocicletă full electric, poluarea din trafic ar scădea substanțial, iar timpul de staționare în trafic s-ar reduce cu până la 40%”, a precizat ministrul Mediului, Costel Alexe în cadrul unui comunicat de presă.

Mașina electrică nu se înstrăinează un an

Sursa: Pixabay.com
  • Potrivit aceluiași ministru, o noutate a programului este de a nu înstrăina mașina cel puțin un an. Statul încearcă astfel să se asigure că aceste maşini rămân în traficul din țară.
  • De asemenea, pot fi achiziționate motociclete cu propulsie electrică. Cei care își doresc un astfel de vehicul, primesc prin AFM 3.000 de lei, adică peste 600 de euro. Dacă aleg să-și caseze un vehicul, poate ajunge să deconteze 2.000 de euro din prețul acestei motociclete cu propulsie electrică

Ce trebuie să conțină dosarul depus pentru Rabla Plus 2020

Sursa: Freepik.com

Dosarul de acceptare trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • formularul cererii de finanțare;
  • împuternicire notarială, în original, pentru cazul în care cererea de finanțare este semnată de către o persoană împuternicită;
  • certificatul de cazier fiscal emis pe numele solicitantului persoană juridică;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local;
  • certificatul de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu;
  • certificatul constatator emis de către oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială își are sediul social solicitantul;
  • declarația pe propria răspundere privind ajutoarele de minimis obținute în ultimii 3 ani, respectiv 2 ani fiscali precedenți și anul fiscal în cursul căruia solicitantul se înscrie în program;
  • declarația pe propria răspundere, care trebuie să conțină activitățile principale, sectoarele în care solicitantul își desfășoară efectiv activitatea, precum și activitatea pentru care va fi utilizat autovehiculul nou ce urmează a fi achiziționat în cadrul programului.

Related Articles