Dacă în majoritatea țărilor europene starea drumurilor nu constituie o problemă pentru șoferii care se pregătesc de drum, în România lucrurile nu stau de loc așa.
De cele mai multe ori trebuie să ne interesăm înainte de o deplasare mai lungă, mai ales către o destinație nouă. Așa că fiecare șofer apelează la o metodă care i se pare mai la îndemână sau pur și simplu alege drumul pe care îl știe cel mai bine, indiferent dacă există o alternativă pentru el.
Iată câteva variante de informare care v-ar putea fi de mare folos atunci când vă interesează starea drumurilor, astfel încât deplasarea de care vă pregătiți să nu afecteze starea tehnică a mașinii, siguranța deplasării și viteza în trafic.
Soluția se numește Harta Calității Drumurilor din România, care poate fi găsită online sub două versiuni, una interactivă, alta non-interactivă. Dar să o luăm pe rând.
Harta Calității Drumurilor din România – varianta interactivă
Prima variantă a hărții calității drumurilor din România, cea interactivă, este realizată de Asociația Pro Infrastructură.
Avantajul acesteia este că este actualizată la fiecare 24 de ore, astfel încât consultarea acesteia se poate dovedi a fi o decizie inspirată înainte de a porni la drum lung, pentru a evita nervii și avarierea mașinii.
Asociația Pro Infrastructură îi invită pe utilizatori să exploreze harta virtuală a șoselelor României, principalele drumuri fiind colorate în funcție de calitatea lor. Legenda este următoarea:
- albastru = drum excelent;
- verde = drum bun;
- galben = drum decent;
- roșu = drum de proastă calitate;
- roz = drum sub orice critică;
- galben + albastru = drum în lucru;
- gri = drum a cărui calitate nu este cunoscută.
Datele despre condițiile rutiere sunt preluate din OpenStreetMap.
Puteți accesa harta interactivă a calității drumurilor din România AICI.
Trebuie spus că etichetele referitoare la starea străzilor pot fi considerate de unii subiective, în sensul că o stradă din interiorul unui oraș poate fi colorată cu verde, în comparație cu alte străzi, deși starea ei nu este perfectă.
Trebuie reținut că datele online nu oferă vreo garanție, ci au mai degrabă un rol orientativ.
Harta Calității Drumurilor din România – varianta non-interactivă
Cea de a doua versiune a Hărții Calității Drumurilor din România, cea non-interactivă mai are un dezavantaj.
Construită de membrii forumurilor peundemerg.ro şi construim-românia, harta aceasta nu este actualizată zilnic, după cum explică un membru al primei comunități menționate: „Actualizările au loc o dată la câteva luni, pe măsură ce apar degradări noi sau se finalizează lucrări de reparații”.
Totuși, varianta curentă, care poate fi consultată AICI a fost actualizată ultima data pe 16 decembrie 2018.