Pe măsură ce vremea se răcește, cu toții anticipăm că condițiile de șofat vor fi din ce în ce mai grele. De îndată ce apar primii fulgi de zăpadă și primul strat de ninsoare pe carosabil, traficul devine o adevărată problemă.
Urmați câteva sfaturi de conducere pentru a vă menține în siguranță în timp ce șofați pe drumuri cu zăpadă și gheață în acest sezon de iarnă.
1.Pregătește mașina de iarnă
Asigurați-vă că mașina dvs. este pusă la punct cu lichide, frâne și combustibil. Cel mai bine este să vă mențineți rezervorul de combustibil pe jumătate plin în timpul iernii – dar mai ales înainte de o călătorie lungă. Asigurați-vă că v-ați schimbat recent uleiul și că toate celelalte fluide din mașină au fost completate înainte de a ieși pe drum pe timp de iarnă.
2.Anvelope de iarnă
Dacă ninge şi drumurile sunt acoperite cu zăpadă, maşina pe care o conduci trebuie să fie dotată cu cauciucuri de iarnă pe toate roţile, nu doar pe roţile care asigură tracţiunea.
Anvelopele de iarnă sunt construite dintr-un cauciuc mai moale decât anvelopele de vară şi oferă o aderenţă mai bună atunci când termometrul scade sub şapte grade Celsius, iar drumurile sunt acoperite cu gheaţă sau zăpadă.
3. Folosește frâna de motor
Pentru a ajuta maşina să încetinească, trebuie să foloseşti frâna de motor. Adică retrogradezi dintr-o treaptă de viteză superioară într-o treaptă inferioară. Poţi să faci asta cu toate maşinile dotate cu cutie de viteze manuală, dar şi cu majoritatea maşinilor cu cutii automate, în modul manual.
4.Regula celor 8 secunde
Un sfat general de condus care trebuie respectat este regula de 3-4 secunde: stați cu cel puțin 3-4 secunde în spatele mașinii din fața dvs. Când conduceți pe zăpadă sau pe gheață, distanța aceasta trebuie mărită la 6-8 secunde. De asemenea, este foarte important să încetiniți din timp când vă apropiați de mașina din față. Asta ajută la menținerea siguranței dvs. și a mașinii în timp ce conduceți pe gheață sau pe zăpadă.
5.Nu folosiți pilotul automat
Nu lăsați mașina pe pilot automat (Cruise Control). Folosirea pilotului automat în timp ce conduceți pe zăpadă sau pe gheață poate duce rapid la un accident. De aceea este indicat să păstrați pilotul automat oprit în timp ce conduceți în condiții de iarnă.
6.Verificați presiunea în roţi
E foarte important ca anvelopele să fie umflate la presiunea corectă, indiferent de anotimp – astfel se reduce riscul de pierdere a aderenţei, iar consumul de carburant rămâne la cote normale. Puteți să faceți această verificare la orice vulcanizare.
7.Nu uitați de racletă, lopată, nisip, mănuşi şi lanţuri
Pe timpul iernii, e foarte bine să aveți în portbagaj un set de mănuşi călduroase, o lanternă, o lopată de mici dimensiuni, un săculeţ cu nisip şi un set de lanţuri, pe lângă nelipsita racletă. Oricât de pregătit ați fi, nu ştiți niciodată când puteţi rămâne blocați pe drum din cauza unui viscol puternic.