Dacă ești atras de farmecul pescuitului cu barca pneumatică și ai decis să-ți cumperi una, ai șanse mari să te plimbi ori de câte ori vrei pe întinderile de ape (lacuri, bălți din țara noastră, canalele din Delta Dunării) și să prinzi, cu puțin noroc, capturi de pești mai mari decât până acum. Cu o barcă gonflabilă sau cu o ambarcațiune cu motor exterior poți trăi momente de neuitat, ceea ce nu poți experimenta în viața de zi cu zi.
După ce ai achiziționat o barcă pneumatică, te gândești probabil cum să o duci la apă. Modul în care aceasta va fi transportată depinde de tipul și dimensiunea bărcii. Uneori, lucrurile sunt simple, pentru bărcile mai mici, însă în cazul celor de dimensiuni mari, este mai dificil.
Cum poți transporta mai ușor o barcă pneumatică?
În general, o barcă gonflabilă se transportă dezumflată, în portbagajul mașinii. Desigur, este nevoie de o mașină cu portbagaj spațios, pentru ca să poți pune și bagajele necesare, echipamentul de pescuit, cum ar fi, spre exemplu, o barcă gonflabilă/pneumatică ieftină.
O altă metodă ar fi transportul bărcii pe mașină, ca și cum ai transporta și alte bagaje sau echipamente sportive, dar care să nu depășească marginile autovehiculului. Există un fel de genți de depozitare impermeabile sau un tip de portbagaj suplimentar pentru plafonul mașinii, denumite RoofBag, care se găsesc de pildă pe Amazon. În acestea se poate pune barca pneumatică dezumflată.
Din păcate, umflarea și dezumflarea bărcii poate fi uneori o treabă în plus, pe care mulți pescari nu mai au energia necesară să o facă, mai ales după ce au stat o zi întreagă pe malul apei la pescuit. Aceștia preferă să transporte barca gata umflată, desigur dacă aceasta nu este mai mare decât dimensiunea mașinii, pentru a nu pune în pericol siguranța la trafic.
Există suporturi speciale pentru echipamentul nautic (barcă gonflabilă, caiac) care sunt perfecte pentru mașini. Acestea se montează deasupra mașinii și pot transporta destul de bine astfel de echipamente mai mici.
Ce remorci alegi pentru a transporta barca?
Alegerea remorcii depinde de structura ambarcațiunii, greutatea și lungimea ei, dar și de alți factori: reguli, reglementări. Dacă ai o ambarcațiune cu motor, o poți transporta cu autovehiculul personal și o remorcă specială, prevăzute cu rampe cu role pe lateral și role individuale centrale, ce susțin perfect barca.
Alegerea mașinii se face în funcție de greutatea maximă tractabilă. Cel mai indicat este să ai un 4X4 sau un Crossover, cum ar fi un Renault Captur. Trebuie să ții cont și de alți factori, ca de exemplu de limitele de viteză, pentru vehiculele cu remorcă, atât în zona urbană, cât și pe alte drumuri din țară. Dacă ai de parcurs un drum mai lung, timp de mai multe ore, până la destinația aleasă pentru pescuit, ar fi indicat să circuli noaptea, când traficul este mai liniștit. Transportul ambarcațiunii pe drum este mai dificil, îndeosebi în zonele urbane, unde în timpul zilei traficul poate fi infernal.
Indiferent de alegere – barcă pneumatică sau ambarcațiune – cert este că vei fi propriul căpitan la bord de acum înainte și vei putea pescui în propriul ritm, în locurile alese de tine. Investiția merită și în ambarcațiune, transport și combustibil. Cu o barcă pneumatică costurile sunt cu siguranță mai mici decât în cazul unei ambarcațiuni cu motor exterior, pe benzină. Și în cazul bărcilor pneumatice sunt modele cu motor exterior, care ajută pescarii să se deplaseze mai ușor pe apă, mai ales dacă fac plimbări mai lungi, cum ar fi pe canalele din Delta Dunării, unde ar fi cam greu de vâslit prea mult timp cu mâinile, ca un canotor.