Dacă te-ai hotărât să cumperi o mașină second hand, cu siguranță ai găsit o mulțime de articole, păreri și sugestii despre ce trebuie să faci ca să achiziționezi varianta perfectă.
În acest material, îți propunem câteva idei despre ce să nu faci sau să nu treci cu vedere atunci când ești pe punctul de a investi într-un autoturism deja rulat.
1. Să nu cercetezi cu simț de răspundere piața
Ofertele de vânzări de mașini second hand sunt preponderente pe piața auto din România. De cele mai multe ori, constrânși de un buget fix, cei care au nevoie de o mașină își îndreaptă atenția către mașinile la a mâna a doua. Nu sunt tocmai cele mai ieftine investiții, chiar dacă nu sunt noi, totuși. De aceea, informarea și cercetarea pieței sunt pași importanți în identificarea unui autoturism care într-adevăr să merite banii.
Cel mai eficient mod de a începe căutările este să alegi platforma cautimasina.ro. Un agregator care cumulează și returnează instant toate anunțurile cu vânzări de mașini second hand din România, interogând peste 160 de astfel de site-uri specializate. Cu o interfanță user-friendly, pe baza unor criterii ce pot fi completate foarte ușor, vei găsi sute de variante pentru modelele care te interesează. Ai ocazia să compari prețuri, să vezi descrierile mașinilor și să descoperi discounturi și oferte atractive în același loc. Câștigi astfel timp prețios și te apropii de achiziționarea viitorului tău autoturism.
2. Să achiziționezi o mașină mult prea scumpă pe care nu o poți întreține ulterior
Prețul la care cumperi o mașină nu este chiar prețul final al acesteia. Nu te lăsa vrăjit de opțiunile pe care le are sau de culoarea care îți ia ochii, ci gândește-te de două ori dacă vei dispune în viitor de banii necesari pentru a o întreține. Sunt multe modele care deși nu au un preț de achiziție foarte mare, costurile în cazul unor reparații, asigurările, taxele și impozitele să fie totuși destul de mari. Calculează astfel bugetul pe an pe care ți-l poți permite pentru a o întreține înainte să cumperi mașina. Ia în calcul cât consumă și cât va trebui să cheltui cu combustibilul, care este valoarea la care se ridică reviziile și cât de scumpe sunt piesele în cazul unor defecțiuni dar și taxele pe care trebuie să le plătești statului.
3. Să nu testezi mașina la un specialist atunci când o cumperi
În momentul în care vezi mașina live chiar dacă ție ți se pare că funcționează perfect și arată bine, nu face greșeala să nu ceri și părerea unui mecanic profesionist. Sunt multe cazurile în care mașinile second hand sunt cosmetizate fix pentru momentul revânzării și doar un specialist îți poate spune cu adevărat dacă mașina prezintă o problemă sau nu. Nu ar fi rău nici să o duci la un tester pentru a fi sigur că totul este în regulă.
4. Să nu negociezi prețul
Unul din avantajele pe care le ai în momentul achiziționării unei mașini second hand este faptul că ai o marjă în care poți negocia prețul. Nu accepta din prima prețul propus de vânzător, oricât de bine ar arăta autoturismul. Analizeaz-o cu atenție și găsește orice mic defect pentru a mai scădea din preț.
5. Să nu faci revizia imediat ce ai cumpărat mașina
Chiar dacă fostul proprietar îți spune că a schimbat de curând uleiul, filtrele și distribuție, pentru a fi liniștit și 100% sigur că vei conduce o mașină perfectă din punct de vedere tehnic și care va funcționa pentru o perioadă îndelungată, du-o chiar tu la service. Înlocuiește și repară, dacă e cazul, tot ce îți sugerează mecanicul încă din acest moment, astfel încât pe viitor să nu ai prea multe bătăi de cap.