Pereții exteriori ai clădirii au nevoie de protecție dacă vrei ca locuința ta să nu sufere pierderi de căldură iarna și să nu se încălzească excesiv vara. Pentru a ajuta locuința să devină eficientă din punct de vedere energetic vei avea nevoie de o izolație termică de calitate, dar și de câteva sfaturi în ceea ce privește execuția. Iată care sunt acestea.
Folosește polistiren ca material izolator
Cu siguranță, dacă ai luat în calcul ideea de a izola exteriorul clădirii, te-ai întrebat și care este cel mai bun material în acest scop. Specialiștii recomandă pentru izolarea pereților exteriori polistirenul expandat, care are o grosime de 10 cm. Folosind polistiren expandat pentru izolarea peretilor vei reuși să faci o anvelopare corectă a locuinței și vei acoperi zonele numite punți termice. Acestea sunt acele spații prin care schimburile de temperatură cu exteriorul sunt mai probabile.
Polistirenul este unul dintre cele mai bune materiale pe care le poți folosi pentru izolarea locuințelor, pentru că structura sa aerată constituie o barieră eficientă la nivel termic. Polistirenul este un material relativ ieftin, care se poate monta ușor, astfel că termosistemele realizate cu acest material de construcții nu necesită cheltuieli foarte mari.
Pregătește substratul înainte de izolarea cu polistiren
Pregătirea suportului pentru izolare este foarte importantă. Ai nevoie de suprafețe perfect drepte, dar și de un substrat curat, lipsit de umiditate sau substanțe care ar putea împiedica aderența sistemului de izolare. Din acest motiv specialiștii recomandă ca substratul să fie desprăfuit, să fie foarte bine curățat, iar acolo unde sunt defecte structurale acestea să fie remediate înainte de începerea lucrărilor de izolare.
Aplică termosistemul la temperaturi pozitive
Mulți meșteri consideră că temperatura nu influențează felul în care reacționează un sistem de izolare montat pe pereții exteriori. În realitate însă, temperatura este importantă din mai multe puncte de vedere. O temperatură prea ridicată poate conduce la uscarea prematură a adezivului și a tencuielii, cauzând apariția microfisurilor. În timp, acestea se pot dezvolta și pot conduce la decopertarea parțială sau totală a sistemului de izolare.
Pe de altă parte, o temperatură prea scăzută conduce la uscarea cu greutate a sistemului și a adezivului, drept pentru care umiditatea rămâne în structura peretelui, cauzând apariția condensului.
De aceea, este recomandat să optezi pentru aplicarea sistemului de izolare atunci când temperaturile sunt potrivite: fie la începutul sezonului cald fie la finalul acestuia. Atenție! Termosistemul cu polistiren nu se montează atunci când plouă sau când pereții exteriori sunt uzi! În caz contrar, umiditatea rămâne blocată în capilaritatea betonului.
Folosește plasă din fibră de sticlă pentru armare
Armarea termosistemului este foarte importantă, așa că nu sări peste acest pas. Plasa trebuie să acopere întregul sistem de izolare și trebuie să fie fixată, urmând ca peste ea să fie aplicate straturile de finisare.
Aplică adezivul pe toată suprafața plăcilor
Secretul pentru ca un sistem de izolare a pereților exteriori să reziste este exact montajul corect. În vreme ce unii meșteri susțin aplicarea „în puncte“ a adezivului, specialiștii recomandă acoperirea întregii plăci și nivelarea cu o mistrie. Termosistemul trebuie să reziste în condiții de intemperii și în mediul exterior, la temperaturi din cele mai diverse, așa că nu ai vrea să aplici adezivul doar în anumite locuri ca să supui rezistența sistemului de izolare la „sarcini inutile“.
Aceste câteva recomandări te pot ajuta să te bucuri de rezultate cu adevărat eficiente și să realizezi un sistem de izolare al pereților exteriori care să reziste în timp. Aplică aceste sfaturi și vei vedea că locuința ta va deveni mai eficientă energetic și mai confortabilă pentru tine și pentru familia ta.