TopGear.ro Diverse Ce alegi: draperii sau jaluzele?

Ce alegi: draperii sau jaluzele?

de TopGear

Atunci când vine vorba despre amenajarea locuinței, fiecare dintrei noi avem propriile idei în acest sens. Ne place un anumit stil, și de aceea încercăm să facem tot ce putem pentru a găsi piesele de mobilier care să se potrivească perfect, decorațiunile, culoarea pereților și multe altele. Nu trebuie să uităm nici de ferestre, pentru că decorarea acestora are un dublu scop: cel de a oferi locuinței noastre un plus de stil, dar și faptul că te ajută să ții deoparte privirile indiscrete ale vecinilor sau razele puternice ale soarelui. Și, de regulă, două sunt variantele preferate de români atunci când vine vorba despre decorarea ferestrelor: draperiile sau jaluzelele verticale.

O alegere dificilă

Este destul de greu să răspunzi la întrebarea de mai sus, tocmai pentru că amândouă sunt foarte eficiente, și nici nu costă chiar atât de mult. Pentru că înțelegem că ar fi dificil să alegi așa, la prima vedere, cum se spune, am decis să îți oferim câteva informații pentru a-ți da seama care este varianta care ți se potrivește cel mai bine. Și nu, nu vom face o listă cu avantajele și dezavantajele fiecăreia, ci vom lua pe rând, fiecare cameră din locuință, și vom analiza situația. 

Bucătărie

”Inima casei” cum mai este numită această cameră, trebuie să fie amenajată în așa fel încât spațiul să nu fie unul sufocat, să ai libertate de mișcare, iar confortul să se îmbine cel mai bine cu plăcutul. Cât despre întrebarea de mai sus, să încercăm să găsim și un răspus. Astfel, dacă geamul tău de la bucătărie este foarte aproape de aragaz, atunci cea mai bună variantă pentru tine o reprezintă jaluzelele. Nu doar pentru că acestea reprezinta o modalitate practica si eleganta de protectie impotriva luminii, ci și deoarece utilizarea lor este o opțiune ceva mai sigură decât în cazul draperiilor. Fiind vorba despre fereastră, care în majoritatea timpului va rămâne deschisă, există riscul ca draperiile să ajungă în apropierea focului aprins, din cauza vântului care bate. O jaluzea verticală se potrivește mult mai bine. De asemenea, există jaluzele verticale special create pentru a fi folosite în bucătărie, și la confecționarea lor s-au utilizat materiale mult mai rezistente la murdărie, stropi de grăsime sau detergenți de vase. Eventual, dacă nu îți surâde ideea de a folosi jaluzele verticale, poți opta oricând pentru cele de tip rulou, la fel de eficiente în acest caz. 

Living

În general, majoritatea oamenilor, atunci când vine vorba despre amenajarea livingului optează pentru draperii. Este și normal deoarece în mintea noastră, când ne imaginăm cum ar arăta un living elegant, plin de stil, la ferestre întotdeauna se vor afla perdele și draperii lungi, care ajung până la pardeoseală. Este imaginea pe care o zărim și prin filme sau prin revistele de specialitate pe care le mai răsfoim, așa că nu este de mirare că ne place atât de mult. Prin urmare, alegerea majorității, de a opta pentru draperii, este oarecum îndreptățită.

Cu toate acestea, dacă tu preferi în schimb varianta jaluzelelor verticale, nu este nicio problemă să le folosești și aici. Este și normal, deoarece ai la dispoziție o mulțime de culori și texturi, ceea ce le face să se potrivească perfect cu orice stil în care ai optat să îți amenajezi livingul. Și, ca să fim sinceri până la capăt, sunt mult mai ușor de întreținut decât niște draperii grele și lungi. 

Dacă te gândeai că draperiile sunt perfecte pentru a mai opri lumina puternică a soarelui de vară să se reverse din plin în livingul tău, trebuie să știi că există jaluzele verticale cu grade diverse de opacitate. Specialiștii sunt de părere că sunt chiar alegerea perfectă pentru acele livinguri foarte luminoase. Și încă un amănunt: sunt o soluție mult mai bună pentru a mări gradul de intimitate, față de draperiile clasice. Acum, rămâne la latitudinea ta spre care variantă îți îndrepți atenția atunci când vine vorba despre livingul casei tale. 

Dormitor

Este acea încăpere din locuință în care ne găsim relaxarea după o zi grea, și de aceea îl amenajăm cu maximul de atenție. Piesele de mobilier de aici trebuie să fie practice, dar și elegante, decorațiunile nu trebuie să fie în exces, iar culoarea pereților să fie una odihnitoare. Cât despre ferestre… trebuie să recunoaștem că, din nou, jaluzelele verticale sunt la înălțime. Vor ține la distanță ochii curioși ai vecinilor, dar și razele puterncie ale soarelui. În plus, draperiile încarcă parcă și mai mult un spațiu pe care îl vrem cât mai aerisit. Pentru o atmosferă relaxantă, niște perdele vaporoase sunt perfecte, iar dormitorul va avea acel aspect pe care ți-l dorești. 

Alegerea îți aparține

Există avantaje, dar și dezavantaje, atât de partea jaluzelelor verticale, dar și a draperiilor. De aceea, este destul de dificil să poți lua decizia potrivită. Analizează cu atenție spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar și priveliștea. Pentru că atunci când ferestrele tale sunt îndreptate către un peisaj care parcă îți taie răsuflarea, draperiile sunt cele care vor întregi acea senzația de plăcere vizuală, iar impactul estetic va fi mult mai mare. Dacă, în schimb, ești genul de persoană care ține la intimitatea ei, și ai nevoie și de o protecție mai ridicată împotriva razelor puternice ale soarelui, jaluzelele verticale sunt cea mai bună alegere. Ca o mică paranteză, în cazul acestora din urmă vei putea regla cantitatea de lumină care îți pătrunde în locuință, ceea ce nu prea ai cum să faci atunci când vine vorba despre draperii. Cert este că răspunsul nu poate fi decât unul singur: decizia îți aparține în totalitate!

Related Articles