Odată cu evoluția tehnologiei, din ce în ce mai multe mașini includ unităţi de comandă, calculatoare sau ECU (electronic central unit) ca o componentă obligatorie. Aceste sisteme ECU pot genera un cod de eroare atunci când nu funcționează corect. Cod care este afișat în bordul mașinii. Diagnoza auto reprezintă procedeul de verificare computerizata a mașinii prin utilizarea unor sisteme computerizate și interfețe specifice fiecărei mărci auto. Procedura de diagnoză este aplicabilă tuturor autoturismelor care permit accesul digital sau analogic la modulele electrice sau electronice. În plus, este posibilă și pentru autoutilitare.
Nu ești convins de ce diagnoza auto este o procedură obligatorie la fiecare vizită într-un service auto? Iată tot ce trebuie să știi despre ce reprezintă procedura, cum se verifică parametrii digitali și când este necesar să faci diagnoza auto.
Ce înseamnă diagnoza auto?
Diagnoza auto computerizată a devenit mai mult decât necesară în ultimii ani datorită apariției mașinilor care sunt dotate cu un computer de bord. Sistemul informatic poate indica o problemă la motor, sistemul de injecție, ABS, Airbag, servodirecție, aerul condiționat, climă, transmisie automată, închiderea centralizată, asistență la parcare și frâne. Nu trebuie să tratezi cu indiferență o astfel de problemă, ci să apelezi cu încredere la ajutorul experților în cel mai scurt timp.
Comunicarea cu calculatorul sau ECU se numeşte diagnoză auto computerizată. Funcția sa principală este monitorizarea – cu ajutorul senzorilor – parametrilor (temperaturi, presiuni, cantităţi) care influenţează sistemul gestionat. Diagnoza auto te ajută să afli informații utile despre sistemele electrice și electronice ale mașinii tale. Astfel, vei descoperii în timp util problemele calculatorului de bord.
Defecțiunile pot să apară atunci când te aștepți mai puțin. Sfatul nostru este să nu lași să treacă prea mult timp de la apariția lor, pentru că, erorile de sistem pot distruge și alte piese esențiale. Vei fi astfel nevoit să cheltuiești și mai mulți bani pe reparații adiționale.
Ce este un tester auto?
Aparatele cu care se face diagnoza auto se numesc testere. Testerele multimarcă sunt un must-have în orice service auto. Pe lângă abilitatea lor de a interpreta, de a șterge codurile de eroare și vizualizarea parametrilor în timp real, unele din aceste testere suportă și funcții avansate precum codările, adaptările, scrierile memoriei flash etc.
Un tester multimarcă performant realizează 80% din funcțiile avansate ale unui tester specific unui singur brand. Pentru anumite mărci auto nu există un tester dedicat, de aceea un tester de diagnoza auto multimarca poate realiza foarte ușor funcții complexe pentru mai mulți clienți.
Alegerea unui tester de diagnoza depinde de funcțiile pe care acesta le poate îndeplini. Testerele multimarcă au avantajul unui număr foarte mare de branduri auto suportate și în funcție de complexitatea lor, testerele sunt capabile și de funcții precum, regenerare filtru particule, retragere etrieri pentru înlocuirea plăcuțelor, codarea injectoarelor și resetarea intervalului de service.
Aceste instrumente vă permit să vă conectați fără probleme la sistemul intern al mașinii și să vă dați seama imediat care sunt problemele cu care se confruntă automobilul. Astfel, dacă alegi să folosești testerul acasă, vei putea efectua reparații ieftine sau să iei decizii fiind informat cu privire la problema mașinii și, totodată, să afli costurile reparației înainte de a ajunge cu mașina la un mecanic auto.
Unde și când să îți faci diagnoza auto
Cei care aleg serviciile de diagnoză auto trebuie să fie atenți la o serie de aspecte. Deși tehnologia tot mai performantă și autoturismele includ sisteme tot mai inteligente, componenta umană nu lipsește din ecuație. Specialiștii eqp.ro ne explică și de ce în rândurile următoare. Orice service autorizat poate oferi și acest serviciu de diagnoza auto. Pentru cazuri excepționale, acele mașini care nu permit acces digital, totul se va desfășura prin observare, în stil clasic am putea spune, cu ajutorul măsurătorilor mecanice, electrice și electronice.
De ce specialiștii te sfătuiesc să faci diagnoza auto regulat?
Pentru cei care încă sunt de părere că diagnoza auto este un moft, trebuie să precizăm că aceasta este, de fapt, primul pas când suspectezi ceva în neregulă cu mașină. Chiar înainte de a se interveni cu schimb de piese sau alte reparații, diagnoza făcută va spune informații utile despre problemele mașinii.
Necazurile cu mașina pot fi un coșmar dacă nu știi să le previi. Este tentant să ignori problema cât mai mult timp posibil, dar acest lucru poate duce la probleme mult mai grave dacă nu sunt rezolvate la timp. Dar cu atât de multe tipuri diferite de probleme, poate fi greu de știut care sunt cele mai grave. Nu uita că profesionalismul și experiența mecanicului sunt și ele un factor important atunci când vine vorba de orice reparație auto.