TopGear.ro Diverse 4 metode de îndepărtare a vopselei vechi

4 metode de îndepărtare a vopselei vechi

de TopGear

Proiectele de renovare sau recondiționare a mobilierului și a anumitor finisaje din locuința ta sunt activități care pot schimba semnificativ aspectul unei amenajări, indiferent că este vorba de un apartament sau o casă.

Îndepărtarea vopselei vechi sau a stratului pe care vrei să-l înlocuiești presupune un efort în plus, dar care merită odată ce finalizezi proiectul. Iată câteva dintre modalitățile de a îndepărta vopseaua veche și ce unelte trebuie să utilizezi:

Îndepărtarea vopselei cu aer cald

Folosind temperatura ridicată înmoaie vopseaua, lucru care îți va face treaba mai ușoară. În același timp, poți folosi un șpaclu care te ajută să îndepărtezi vopseaua în timp ce aplici aer cald pe suprafața materialului. O suflantă cu aer cald eficientă nu va prelungi munca pe care o întreprinzi pentru a scăpa de stratul vechi de vopsea, indiferent de suprafața cu care lucrezi.

Odată ce îndepărtezi acest strat, poți folosit o foaie abrazivă (șmirghel) sau chiar o mașină de șlefuit, pentru a uniformiza suprafața și pentru a îndepărta micile bucăți de vopsea care nu se desprind la contactul cu temperatura mare.

Îndepărtarea mecanică a vopselei

Îndepărtarea termică nu este mereu posibilă, în special dacă stratul de vopsea este unul foarte gros sau protejat de substanțe adiționale și foarte vechi. Așadar, vei avea nevoie de unelte precum mașina de șlefuit pentru a îndepărta un strat de vopsea mai puternic. Utilizarea acestor unelte implică și mai multe reziduuri și dezordine, așa că asigură-te că faci acest lucru într-un spațiu protejat sau în aer liber, în curte.

Nu uita să-ți iei și măsurile de siguranță precum ochelarii de protecție și hainele potrivite, deoarece bucățile mici de vopsea se vor transforma în pulbere și praf care se depune cu ușurință pe suprafețe și haine.

Îndepărtarea manuală a vopselei

Există multe situații în care îndepărtarea manuală a stratului vechi de vopsea este cea mai potrivită metodă. În special în cazul colțurilor sau a curburilor în care nu poți acționa cu ajutorul unei mașini de șlefuit, ai nevoie de un burete abraziv sau bucăți de hârtie abrazive care se îndoaie în funcție de suprafață.

Acest lucru presupune, practic, șmirgheluirea vopselei vechi. Dacă aceasta este foarte puternică sau are și un strat de lac la exterior folosește un decapant lichid care înmoaie vopseaua și lacul. În acest fel vei putea îndepărta mai ușor straturile de pe suprafețe precum cele de metal, care pot să-ți ridice probleme.

Îndepărtarea chimică a vopselei

La fel cum s-a menționat mai sus, îndepărtarea stratului vechi de vopsea are, de multe ori, nevoie de ajutor suplimentar. Solvenții care ajută la înmuierea vopselei se găsesc în magazine ca substanțe decapante, iar aplicarea se face cu pensula. În funcție de cât de puternică este substanța, va fi nevoie de câteva minute pentru a acționa, iat apoi poți trece la îndepărtarea vopselei cu racleta sau șpaclul. 

Poți folosi de mai multe ori substanța decapantă pentru a îndepărta vopseaua, dacă primele încercări nu îți aduc rezultatele așteptate. Când stratul de vopsea este pregătit pentru a fi îndepărtat, acesta se cojește sau se umflă.

Îndepărtarea stratului vechi de vopsea este o sarcină fără de care o renovare de succes sau recondiționarea unor piese de mobilier nu este completă. Folosește metodele potrivite în funcție de tipul de suprafață și cât de gros este stratul de vopsea.

Related Articles