TopGear.ro Diverse Cum scapi de frica la volan când eşti şofer începător?

Cum scapi de frica la volan când eşti şofer începător?

de TopGear

Obţinerea permisului de conducere este pentru multe persoane un moment plin de satisfacţie şi bucurie, ce le oferă o mai mare libertate de mişcare şi independenţă. 

În acelaşi timp, anumiţi şoferi începători pot avea anxietate atunci când se urcă la volan şi se află în maşină alături de alţi participanţi la trafic. În timpul şcolii de şofer, aceştia au fost însoţiţi de un instructor certificat care le-a fost alături şi i-a ajutat să înveţe şi să se obişnuiască cu condiţiile reale ale traficului şi cum să respecte codul rutier. 

Conform chestionare-az.ro frica de a conduce este des întâlnită printre începători, însă poate fi depăşită dacă sunt respectaţi următorii paşi:

  • Mai multe cunoştinţe tehnice

Cunoaşterea vehiculului care urmează a fi condus este esenţială pentru ca o persoană să se obişnuiască cu acesta şi să înveţe anumite lucruri ce vor interveni cu siguranţă la un moment dat (alimentarea cu combustibil, schimbarea unei roţi şi aşa mai departe).  Familiarizarea cu mijlocul de transport va reduce considerabil anxietatea şi va permite şoferului să fie mai liniştit.

  • Studierea suplimentară a legislaţiei rutiere şi rezolvarea de chestionare auto

Deşi au trecut examenul auto, numărul mare de reguli, dar şi de semne de circulaţie îi pot induce în eroare pe proaspeţii şoferi. În astfel de cazuri, va fi de ajutor rezolvarea mai multor chestionare auto, proaspeţii şoferi putând în acest fel să studieze şi să-şi testeze cunoştinţele mai eficient în ceea ce priveşte legislaţia în vigoare.

  • Conducerea maşinii alături de cineva

Pentru multe persoane, conducerea unui vehicul poate induce o stare de anxietate din simplul motiv că se află singure în trafic. Prin urmare, un copilot de încredere poate să îi însoţească şi să îi ajute doar prin prezenţă să depăşească frica de a conduce.

  • Cursuri suplimentare cu un profesionist

Chiar dacă a completat multe chestionare auto şi a învăţat legislaţia corespunzător, un şofer începător poate avea probleme pe partea practică. Atenţia la detalii şi trafic, dar şi memoria musculară pot fi exersate suplimentar alături de un instructor auto certificat, şoferul începător putând în acest fel să capete mai multă încredere în propriile abilităţi şi să-şi reducă substanţial frica de a conduce.

  • Practica zilnică este cheia succesului

Conducerea zilnică a vehiculului este una dintre cele mai bune metode prin care un şofer începător poate să se familiarizeze cu maşina, traficul, emoţiile şi alte elemente ce îi pot provoca anxietate. Pentru început va fi necesar aleagă trasee scurte şi uşor de parcurs, iar odată cu trecerea timpului şi creşterea încrederii în sine, el va putea să crească considerabil distanţele, dar şi să intre în zone cu trafic mai greu (intersecţii mai dificile). 

  • Muzica poate fi folosită ca relaxant

Deşi anxietatea poate fi concentrată în principal în trafic, interiorul maşinii trebuie să fie un mediu care să inspire linişte şi calm. Un şofer începător poate să asculte muzica preferată în timp ce conduce pentru a-l ajuta să se relaxeze, însă va fi necesar ca volumul să fie redus pentru a nu-i distrage atenţia.

Pentru mulţi şoferi la început de drum, frica poate fi un element ce îi împiedică să iasă în trafic şi să se bucure de libertatea pe care maşina le-o poate oferi. În cele mai multe cazuri, practicarea zilnică şi completarea de chestionare auto îi poate ajuta să scape de această anxietate, oferindu-le în acest fel încrederea necesară.

Related Articles