TopGear.ro Diverse Care sunt cele mai costisitoare piese auto care se pot strica la o mașină

Care sunt cele mai costisitoare piese auto care se pot strica la o mașină

de TopGear

Uzura mașinii, întreținerea incorectă, șofatul necorespunzător, combustibilii de slabă calitate sunt câțiva dintre factorii care favorizează defecțiunile unei mașini. În timp ce unele reparații nu generează probleme financiare majore, altele pot fi atât de costisitoare, încât veniturile lunare nu le pot acoperi. Este important să afli care sunt acestea pentru a ști la ce să te aștepți. Descoperă care sunt cele mai scumpe piese auto ale căror defecțiuni produc cele mai mari costuri.  

Electromotor

Electromotorul sau demarorul este o piesă esențială pentru funcționarea mașinii, deoarece acesta permite pornirea motorului. Un semn evident că această piesă s-a defectat este faptul că motorul produce un zgomot neobișnuit. În timp, roata dințată se uzează, cauzând probleme grave la nivelul motorului, fapt care implică eforturi financiare mari. De aceea, un astfel de semn nu trebuie ignorat.

Dacă ai avut deja ghinionul să ți se strice motorul și nu mai faci față ratelor, ia în considerare o refinantare credit nevoi personale. Aceasta te poate ajuta să micșorezi dobânda și să accesezi o sumă suplimentară.

Turbina

Turbina sau turbosuflanta asigură puterea motorului și accelerarea rapidă, menținând, în același timp, un consum scăzut de combustibil. Această piesă se poate defecta din cauza turațiilor mari, lubrifierii necorespunzătoare sau șofatului în regiuni cu mult praf/impurități. O calitate slabă a turbinei din fabricație poate fi, de asemenea, o cauză a defectării acesteia. 

Filtru de particule

Mașinile diesel sunt dotate cu filtru de particule de funingine, care este localizat la nivelul sistemului de evacuare al motorului. Acesta are rolul de a îndepărta particulele solide și funinginea din gazele de eșapament. Procesul de regenerare, prin care depunerile de funingine din filtru sunt curățate, necesită îndeplinirea anumitor condiții în ceea ce privește conducerea autovehiculului. Filtrul de particule defect produce eliminarea unui fum negru în timpul circulării. 

Cutia de viteze

Cutia de viteze este un alt element esențial al unei mașini, dar este și cea mai supusă la uzură. Știi că aceasta s-a stricat, atunci când sesizezi un zgomot neobișnuit sau un blocaj la schimbarea treptelor. Înlocuirea cutiei de viteze automate este mai costisitoare decât a celei manuale, deoarece aceasta este mult mai complexă, din punct de vedere electromecanic. 

Ambreiajul 

Ambreiajul se strică, de obicei, atunci când pedala de ambreiaj este apăsată excesiv sau într-un mod necorespunzător (spre exemplu, după ce schimbi viteza). Problema este întâlnită mai ales în cazul șoferilor începători. Dintre tipurile de ambreiaje, cel cu volantă bimasă este cel mai costisitor. În cazul mașinilor cu o cutie de viteze automată, ambreiajul se defectează mai greu.

Caseta de direcție

Caseta de direcție se poate defecta din cauza drumurilor denivelate, care prezintă gropi sau pietre. Dacă simți că volanul trage într-o singură direcție (stânga sau dreapta) sau dacă auzi un zgomot similar unor bubuituri în partea din față a mașinii, poate fi un semn că această piesă s-a defectat. 

Distribuția 

Pot apărea probleme grave la nivelul blocului motor, din cauza defectării distribuției. În cazul unei mașini second-hand, se recomandă verificarea distribuției în service. Ruperea distribuției pe lanț impune înlocuirea completă a motorului. Ruperea curelei de distribuție produce o bubuitură puternică, urmată de oprirea motorului. În cazul unui motor fără interferență, este necesară doar achiziționarea unui kit de distribuție. În cazul celui cu interferență, trebuie schimbate și celelalte piese afectate (cum ar fi supape sau pistoane). 

Injectoarele 

Injectoarele au rolul de a trimite combustibil în camera de ardere. Acestea se pot înfunda parțial sau total, ceea ce poate produce trepidații ale motorului, scăderea puterii acestuia sau consum mai mare de carburant. Calitatea slabă a combustibilului utilizat este cea mai frecventă cauză a defectării injectoarelor. 

Garnitura de chiulasă 

Garnitura de chiulasă asigură etanșarea perfectă între chiulasă și blocul motor, protejând injectoarele și alte piese esențiale. În cazul în care aceasta se fisurează, apar scurgeri de ulei, schimbarea acesteia impunând o atenție sporită. 

Prin urmare, numeroase defecțiuni ale mașinii pot produce eforturi financiare mari. Dacă sesizezi zgomote neobișnuite sau alte probleme în timpul conducerii automobilului, este esențial să duci mașina în service pentru o examinare amănunțită.

Sursa foto: Shutterstock.com

Related Articles