TopGear.ro Diverse Probleme la caseta de direcție și implicații pentru mașină

Probleme la caseta de direcție și implicații pentru mașină

de TopGear

În condițiile în care noile înmatriculări cresc de la an la an, pentru siguranța tuturor e necesar ca fiecare să se asigure că vehiculul pe care îl conduce este în stare perfectă de funcționare, asta incluzând și caseta de direcție.

În acest articol vom vorbi despre probleme la caseta de direcție și ce consecințe au acestea asupra mașinii, dar și despre cine este în măsură să facă reparații casete direcție.

Ca fapt divers, noile înmatriculări la nivel european în primele 11 luni ale anului 2023 au fost cu aproximativ 16% mai mari față de aceeași perioadă, anul trecut, iar la noi în țară, doar în primul trimestru din acest an, românii au înmatriculat aproape 37.000 de mașini noi, o creștere cu aproximativ 27% față de aceeași perioadă din 2022.

Creșterea cea mai mare s-a înregistrat în rândul mașinilor electrice, în timp ce mașinile diesel sunt în scădere, la aproximativ 10% din piață. Promovarea variantelor mai ecologice și sustenabile a făcut ca acestea să ajungă la urechile consumatorilor, putând observa acum impactul pe care campaniile l-au avut în rândul publicului.

Funcția casetei de direcție și implicațiile problemelor ei

Caseta de direcție sau sistemul de direcție transmite mișcarea volanului către roți, ghidându-le către stânga sau dreapta. Pentru eficientizarea acestui proces, trebuie să fie fiabilă și ușor de folosit. Evoluția tehnică din ultimii o sută de ani au dus la soluții ce răspund exigențelor contemporane producând mașini puternice cu viteze impresionante. Sunt mașini care ajung de la 0 la 100 km în 6 secunde.

Uzura elementelor din caseta de direcțiepoate duce la o manevrare a volanului dificilă. Strângerea prea mare a componentelor din caseta de direcție, unghiul de carosaj prea înclinat, uzura sau ruperea elementelor din caseta de direcție sunt semne că mașina are nevoie de recondiționarea casetei de direcție.

De asemenea, dacă atunci când automobilul se deplasează într-o direcție, există o tendință de derapaj în timpul mersului drept, sau către lateral în timpul virajelor, ori dacă sunt diferențe în valorile unghiurilor de cădere dintre roțile din partea stângă și cea dreaptă, pot fi semne că ai nevoie să mergi cu mașina la mecanic.

Anvelopele uzate sau pneurile care dau un sunet strident la frânare sau la viraje și volanul care are o variație unghiulară excesivă sunt semnele unei casete de direcție cu probleme. Montajul incorect al anvelopelor pe jante trebuie corectat pentru a evita derapajele și oscilația roților. Un alt semn că trebuie recondiționată caseta de direcție este pierderea de ulei cauzată de garnituri sau semeringuri.

Pași pentru remedierea problemelor la caseta de direcție

Primul pas pentru a repara caseta de direcție este prespălarea exterioară a casetei. De asemenea, demontarea și spălarea tuturor componentelor ajută la recondiționarea sistemului. Dacă sunt piese uzate acestea trebuie reparate sau înlocuite. Desigur, toate acestea vor fi realizate de un service auto, nicidecum de tine.

Nu în ultimul rând trebuie făcută o verificare amănunțită pentru eliminarea oricăror altor probleme. O problemă care ar putea fi constatată, de exemplu, sunt roțile dezumflate, motiv pentru care mașina tinde să tragă spre lateral în timpul virajului și nu din cauza vreunei defecțiuni la caseta de direcție.

Se recomandă apelarea la un service de reparații casete direcție profesionist care oferă aceste servicii pentru a recâștiga siguranța mașinii. O mașină sigură înseamnă mai multă prudență și drumuri fără griji.

Iată așadar rolul casetei de direcție, ce probleme poate avea și cum se pot rezolva. Sistemul de direcție are un rol foarte important pentru mașină și din acest motiv este foarte important să funcționeze perfect în permanență. Problemele minore nerezolvate la timp pot cauza probleme grave și nu trebuie deloc neglijate.

Rezolvarea problemelor minore este mai convenabilă atât din punct de vedere financiar, cât și practic, întrucât problemele majore necesită intervenții mai costisitoare, ca să nu mai amintim de riscurile pentru siguranța pasagerilor, dar și a pietonilor pe care aceste probleme le implică.

Related Articles