Dacă vrei să îți cumperi o mașină, probabil te întrebi cum poți să faci asta fără să ai cheltuieli prea mari de întreținere. O mașină este o investiție mare, care implică nu doar costul inițial, ci și cheltuieli ulterioare, cum ar fi combustibilul, asigurarea, întreținerea și repararea. Cu toate acestea, există câteva strategii pe care le poți aplica pentru a avea o mașină și a economisi bani în același timp.
Iată câteva sfaturi și trucuri care te pot ajuta în acest sens:
- Compară ofertele de împrumut auto
Dacă nu ai suficienți bani pentru a plăti mașina în numerar, poți apela la un credit auto. Însă, înainte de a semna un contract cu un dealer sau o bancă, ar trebui să compari mai multe oferte de la diferiți furnizori de credite. Astfel, poți găsi cea mai avantajoasă rată a dobânzii, care îți va reduce costul total al împrumutului. Multe bănci oferă credite speciale pentru acest scop, având dobânzi mai mici față de alt tip de credite. Important este câți bani ai în buget pentru achiziția mașinii și cu ce sumă vrei să te împrumuți, deoarece aceasta dictează cât de repede amortizezi suma primită. De aceea, încearcă să apelezi la o sumă cât mai mică de la bancă și cât mai mare de la tine.
- Alege o mașină potrivită pentru nevoile tale
Când îți alegi mașina, nu te lăsa influențat doar de aspectul sau de funcțiile ei. Gândește-te la ce anume ai nevoie de la o mașină, cum ar fi dimensiunea, consumul, fiabilitatea, siguranța și confortul. De asemenea, ia în considerare și valoarea de revânzare a mașinii, care poate varia în funcție de marca, modelul, anul și starea ei. O mașină care îți oferă un raport bun între calitate și preț, care se potrivește cu stilul tău de viață și care își păstrează o parte din valoare pe termen lung este o alegere inteligentă.
- Optează pentru o mașină second-hand
O altă modalitate de a economisi bani atunci când îți cumperi o mașină este să alegi una second-hand, în loc de una nouă. O mașină nouă se depreciază rapid, pierzând cel mai mult din valoarea ei în primul an de utilizare. De asemenea, un autovehicul second-hand, în schimb, are un preț mai mic și o rată de depreciere mai lentă. Desigur, trebuie să fii atent la starea tehnică și estetică a mașinii, să verifici istoricul ei și să o testezi înainte de a o cumpăra. Poți găsi mașini second-hand potrivite și la prețuri bune pe diferite site-uri de anunțuri sau în diferite piețe auto fizice.
- Redu costurile de operare și întreținere
După ce ai cumpărat mașina, poți continua să economisești bani prin reducerea costurilor de operare și întreținere. De exemplu, poți alege un combustibil mai ieftin sau mai eficient, poți conduce mai prudent și mai economic, poți folosi mai puțin aerul condiționat, poți verifica periodic presiunea în pneuri și nivelul uleiului dar și să efectuezi reviziile la timp pentru a evita posibile probleme, poți evita supraîncărcarea mașinii și poți alege o asigurare auto care îți oferă o acoperire adecvată la cel mai bun preț. Nu în ultimul rând, poți lua în considerare să folosești anvelope all-season. Astfel, vei reduce din costurile schimburilor de anvelope. Verifică gama de anvelope all-season online disponibilă pe E-roti.ro și alege ce ți se potrivește mai bine.
Concluzionând, acestea sunt doar câteva dintre strategiile posibile, pe care le poți folosi pentru a avea o mașină și pentru a economisi bani în același timp. Cu puțină planificare, cercetare și disciplină, poți face o achiziție inteligentă și responsabilă, care îți va aduce beneficii pe termen lung.
Sursa foto: pexels.com