Imaginea pe care cei mai mulți oameni o au în minte atunci când se gândesc la cazinouri este aceea a unor săli luxoase, a unor mese de ruletă, a unor sloturi țipătoare şi a jucătorilor îmbrăcați în costume elegante. Probabil unul dintre ultimele lucruri la care s-ar gândi cineva atunci când vine vorba despre jocurile de noroc sunt automobilele. Însă există o legătură foarte strânsă, chiar dacă una contraintuitivă, între industria auto şi cea a jocurilor de noroc. Pe parcursul rândurilor de mai jos, vom explora atât evoluția în timp a acestor două domenii aparent paralele şi separate, cât şi elementele care le unesc sau cele care le diferențiază.
Istoria cazinourilor şi a automobilelor
Atât cazinourile cât şi automobilele au apărut cam în aceeași perioadă, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cel dintâi cazino modern a fost inaugurat în anul 1863 în Monaco, la Monte Carlo, iar primul automobil dotat cu un motor cu ardere internă a fost inventat în 1886 de către germanul Karl Benz. Ambele au reprezentat inovații care au adus un însemnat progres, atât tehnologic, cât şi social. Cazinourile le-au oferit oamenilor noi modalități de distracție şi socializare, iar automobilul, noi modalități de deplasare.
Mai ales în decursul secolului XX, atât cazinourile şi cât şi automobilele au cunoscut o serie de transformări şi îmbunătățiri progresive, reușind să se adapteze cu brio la cerințele, preferințele şi nevoile în continuă schimbare ale clienților. De exemplu, industria cazinourilor şi-a diversificat oferta de jocuri, a introdus şi apoi şi-a perfecționat sistemele de securitate, respectiv pe cele de fidelizare, iar odată cu apariția noilor tehnologii ale comunicării din secolul XXI au dezvoltat platforme online şi mobile care le-a permis să organizeze turnee şi evenimente speciale. Industria automobilelor nu a stat nici ea pe loc. Mașinile au devenit mai rapide, mult mai sigure şi mai confortabile, mai eficiente, ecologice, mai smart. Au apărut modele de automobile potrivite pentru toate gusturile şi buzunarele, de la cele clasice sau sportive, până la cele electrice sau, mai recent, la mașinile autonome.
Ce le unește
Cazinourile şi automobilele, deși par a aparține unor lumi complet diferite, au o mulțime de lucruri în comun. În primul rând, ambele au ca fundament pasiunea umană emoție, riscuri şi aventuri. Atât jucătorii de cazino, cât şi conducătorii auto sunt interesați de experimentarea senzațiilor tari, de testarea propriilor limite şi de depășirea competitivă a adversarilor. De asemenea, şi cazinourile, şi mașinile presupun o anumită doză de noroc, capabilă uneori să facă diferența între succes şi eșec.
În al doilea rând, atât industria cazinourilor, cât şi cea a automobilelor formează conexiuni comerciale sau de imagine prin numeroase colaborări şi parteneriate mutual avantajoase. De exemplu, cazinourile organizează adesea concursuri cu temă auto sau oferă drept premii mașini de lux. Pe de altă parte, multe branduri auto se implică în sponsorizări sau prin participarea la unele evenimente care au legătură cu jocurile de noroc, cum ar fi cursele de Formula 1 sau cursele de raliu. În plus, există şi situații în care cele două industrii ajung împreună în feluri mai puțin obișnuite, cum este cazul cu cazinourile mobile instalate în autocare sau camioane.
Ce le deosebește
Cu toate că, așa cum am văzut în paragrafele de mai sus, au multe elemente comune, cele două industrii nu se confundă, totuși. Între ele există o serie de diferențe majore. În primul rând, cazinourile funcționează ca o formă de divertisment, fiind asociate cu plăcerea şi timpul liber, în timp ce automobilele funcționează ca o formă de transport, fiind asociate cu utilul, cu munca sau cu deplasarea. Astfel, în timp ce principalul scop al jucătorilor de cazino este acela de a se distra şi de a cumula câștiguri materiale, scopul principal al conducătorilor auto este acela de a ajunge la destinație.
În al doilea rând, cazinourile trebuie să se supună unui set strict de reglementări din partea autorităților competente, în timp ce automobilele se supun unor reglementări similare, dar mai flexibile. Cei care folosesc jocurile de noroc la cazino trebuie să respecte o serie de reguli privind vârsta de la care se poate participa, identitatea, comportamentul în sala de joc, plafonul de pariere, impozitarea şi așa mai departe. Conducătorii auto respectă, la rândul lor, reguli privind permisul de conducere, înmatricularea mașinii, asigurarea etc.
În concluzie, industria jocurilor de noroc şi industria auto au o istorie comună, care implică uneori oameni cu aceleași pasiuni sau colaborări mutual avantajoase. În același timp şi diferențele dintre ele sunt unele importante. Cei care sunt pasionați de ambele domenii își pot încerca norocul la un cazino online sau la un cazino mobil. Își pot cumpăra o mașină nouă de la volanul căreia să se bucure de plăcerea condusului. Sau, în sfârșit, se pot bucura de amândouă aceste activități simultan, dacă au timpul şi resursele necesare.