TopGear.ro Diverse 5 factori de care să ții cont pentru a avea succes în domeniul agriculturii verticale

5 factori de care să ții cont pentru a avea succes în domeniul agriculturii verticale

de TopGear

Agricultura pe verticală reprezintă viitorul sectorului agricol. Nevoia de a produce mai mult într-un spațiu restrâns devine din ce în ce mai populară printre fermierii care caută soluții sustenabile și de succes.

Unul dintre avantajele acestui tip de agricultură este creșterea capacității de producție. Însă pentru a reuși să obții mult mai mult, e nevoie să controlezi cât mai eficient mediul în care cresc plantele. Temperatura, umiditatea sau lumina sunt doar câțiva dintre factorii cruciali. Iată care sunt 5 dintre cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont, pentru a avea succes în domeniul agriculturii verticale:

  1. Factorii de mediu

În agricultura pe verticală, poți să controlezi cu ușurință factori de mediu precum temperatura, umiditatea sau calitatea aerului. Fiecare plantă are nevoi specifice, iar implementarea unui sistem inteligent, care are capacitatea de a monitoriza și controla acești factori de mediu, se dovedește o soluție de viitor.

Un astfel de sistem inteligent, care are un impact direct asupra calității plantelor, este cel bazat pe senzori de ultimă generație așa cum este și senzorul de temperatura. Acesta monitorizează constant și modifică automat temperatura, astfel încât să reduci substanțial pierderile și să îți crești profitabilitatea. Totodată, nivelul apei poate fi măsurat cu un senzor de nivel.

  1. Lumina

Lumina reprezintă un alt factor cheie, deoarece ajută în procesul de fotosinteză. Becurile fluorescente, cele LED și HPS sunt folosite în agricultura pe verticală, însă cele mai eficiente sunt becurile LED. Acestea au capacitate mare de ajustare a spectrului și a intensității luminii, în funcție de plante, precum și a fotoperioadei.

Totodată, becurile LED nu produc căldură, ceea ce le face să fie sigure pentru plante. Pot fi folosite pentru mai multe tipuri de culturi, ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de tipuri diferite de becuri, în funcție de cultură.

  1. Nutrienții

Nutrienții care se regăsesc în sol sunt vitali pentru a avea plante sănătoase și o recoltă cantitativă. În agricultura pe verticală se folosesc sisteme hidroponice, aeroponice sau acvaponice, pentru a face transferul de nutrienți către plante. Cel mai eficient este sistemul hidroponic, prin care nutrienții sunt dizolvați în apă și apoi ajung direct la rădăcina plantelor.

Totuși, este necesar să instalezi un sistem de monitorizare, ca să ai siguranța că plantele primesc cantitatea corectă de nutrienți. Acest proces poate fi automatizat, astfel încât să îmbunătățești cât mai mult calitatea culturilor și cantitatea recoltei pe care o ai.

  1. Sistemul de scurgere

Scurgerea reprezintă un alt factor pe care trebuie să îl ai în vedere. Ai nevoie de un sistem de scurgere de calitate și eficient, care să facă față unui nivel ridicat de producție. Există sisteme echipate cu bazine de colectare, care pot să colecteze resturi înainte să ajungă în sistem.

De asemenea, unele sisteme avansate au tehnologia de autocurățare. Sistemul de scurgere este astfel curățat și salubrizat în mod automat.

  1. Locația

Deși în comparație cu un teren agricol tradițional, agricultura verticală are nevoie mai puțin spațiu, locația rămâne un factor esențial în determinarea succesului afacerii tale. Un spațiu care se află în apropierea unui oraș mare poate avea costuri mari de întreținere.

Pe de altă parte, se poate dovedi eficient ca locația să fie în apropiere de centrele de distribuție, pentru a permite livrarea eficientă a produselor. Marele avantaj este că agricultura verticală poate fi indoor sau outdoor, așa că terenul și condițiile meteorologice nu au un mare impact asupra producției.

Pe măsură ce vremurile se schimbă, agricultura verticală are nevoie să se transforme și să adopte sisteme avansate de cultivare și creștere a plantelor. Atunci când sunt folosite cele mai noi și eficiente tehnologii, crește și capacitatea de producție și profitabilitatea afacerii tale.

Sursă foto: shutterstock

Related Articles