TopGear.ro Actualitate Contează dacă iei o asigurare RCA ieftină sau mai scumpă?

Contează dacă iei o asigurare RCA ieftină sau mai scumpă?

de TopGear

Poliţa RCA sau asigurarea de răspundere civilă auto este obligatorie prin lege pentru toţi şoferii, dar puţini sunt cei care analizează cu atenţie informațiile utile despre rca, rentabilitatea preţurilor şi ofertele de la diverse companii. 

Sunt şoferi care caută din start cea mai ieftină variantă pentru că vor să scoată cât mai puţini bani din buzunar şi nu-i interesează prea mult alte aspecte. Asta în condiţiile în care oricum se gândesc că în caz de accident, ceilalţi şoferi implicaţi vor avea nevoie de asigurarea lor obligatorie.

La polul celălalt sunt şoferii păţiţi, mai informaţi sau care pur şi simplu au mai multe cunoştinţe de educaţie financiară, aşa că aceştia zăbovesc mai mult asupra deciziei de cumpărare când e vorba de reînnoirea RCA-ului.

Realitatea arată că uneori se poate ca cea mai ieftină poliţă din piaţă să nu fie şi cea mai bună. Iar experienţa recentă de anul trecut cu Euroins demonstrează acest fapt. Anul trecut, Euroins a intrat în faliment, iar ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare.

Iar acest caz nu a fost unicul pe piaţa asigurărilor auto obligatorii, pentru că înainte au existat şi alte companii renumite pentru poliţele RCA foarte ieftine, care la scurt timp au dat faliment. Astfel de firme cu oferte incredibil de necrezut la RCA au fost de exemplu Carpatica, Astra şi City.

Până la urmă, contează dacă asigurarea auto RCA este ieftină sau scumpă?

În teorie, nu ar trebui să fie o problemă dacă un şofer alege o asigurare foarte ieftină. Asta pentru că RCA-ul reprezintă un produs standard, reglementat prin legea din România. Teoretic nu există diferenţe între o poliţă RCA de la un operator şi de altul.

Cu toate acestea, în practică şoferii ştiu că există diferenţe uriaşe între companiile de asigurări în ceea ce priveşte mai ales modul şi timpul de onorare a poliţelor sau calitatea serviciilor oferite.

În trecut au fost şi cazuri în care operatorii cu cele mai ieftine poliţe de pe piaţă erau şi cei care comiteau tot felul de abuzuri sau erau în prag de falimentare. Problema este că pe şoferi nu prea îi interesează aceste lucruri și informații utile despre rca din moment ce poliţa funcţionează pentru „ceilalţi” şoferi cu care ar putea intra în accident.

Care sunt sfaturile specialiştilor în educaţie financiară?

În căutarea celei mai ieftine opţiuni de RCA, şoferii nu ar trebui să se oprească la brokeri şi intermediari, ci să meargă direct la sursă, adică la companiile care emit poliţele.

Apoi, recomandarea este de a verifica mai multe oferte din piaţă şi iar calculatorul RCA pus la dispoziție de Romasig pentru a găsi cea mai bună ofertă este una din alegerile populare.

Orice şofer ar trebui să verifice că societatea de asigurări de la care cumpără este autorizată (adică există pe platforma ASF). Să fie un asigurator serios, care despăgubeşte rapid, în mod corect şi complet.

Un truc bun este de a intra pe site-ul asiguratorului şi de a verifica lista cu numărul de petiţii, pe care orice asigurator este obligat prin lege să o afişeze pe site-ul propriu. Numărul petiţiilor arată dacă acel asigurator este de încredere, dacă alţi clienţi au fost mulţumiţi de colaborarea cu el.

Atunci când găsesc cea mai ieftină poliţa de cumpărat, şoferii ar trebui să se gândească dacă ei înşişi şi-ar face decontare directă la acel asigurator. Decontarea directă este atunci când un şofer este lovit de alt şofer, şi alege să-şi repare maşina nu pe asigurarea RCA a şoferului vinovat, ci la propriul asigurator care îi va deconta paguba, urmând ca apoi cei doi asiguratori să se regleze între ei.

La procurarea RCA-ului nu doar preţul este important, ci şi calitatea produsului, felul în care asiguratorul relaţionează cu clienţii şi rezolva solicitările de despăgubire.

Deși asigurarea auto RCA este un produs reglementat prin lege, alegerea unei polițe foarte ieftine nu este întotdeauna cea mai înțeleaptă decizie. Teoretic, prețul nu ar trebui să fie o problemă, însă în realitate există diferențe mari între companiile de asigurări, mai ales când vine vorba de cât de repede și corect se fac despăgubirile. 

Related Articles