TopGear.ro Diverse Top 5 strategii pentru reducerea costurilor în transportul internațional de mărfuri

Top 5 strategii pentru reducerea costurilor în transportul internațional de mărfuri

de TopGear

Optimizarea activităților din transportul internațional de mărfuri are impact semnificativ asupra eficienței și profitabilității lanțurilor de aprovizionare. Iată top 5 strategii eficiente pentru diminuarea costurilor operaționale și integrarea bunelor practici în domeniul rutier, atât la nivelul UE, cât și extracomunitar:

Optimizarea rutelor și alegerea celor mai bune moduri de transport

Folosirea unor rute optimizate poate reduce distanțele și, implicit, costurile de combustibil. Tehnologiile moderne permit analizarea rutelor pentru a evita zonele congestionate sau pentru a alege opțiuni mai economice. Prin alegerea modurilor de transport internațional adecvate, firmele din domeniu vor obține un echilibru între resurse și cheltuieli și vor realiza proiecții realiste ale activităților logistice, pe termen scurt, mediu și lung.

Este importantă identificarea modalității potrivite – transport maritim, aerian, feroviar sau rutier – în funcție de tipul mărfii și urgența livrării. De exemplu, transportul maritim este mai rentabil pentru mărfurile mari și voluminoase, dar durează mai mult, în comparație cu cel aerian. 

Consolidarea încărcăturii și maximizarea utilizării spațiului

Gruparea mai multor livrări mici într-un singur transport (grupaj LCL – Less than Container Load) ajută la împărțirea costurilor și creșterea eficienței transportului. Eficiența încărcării unui container (FCL – Full Container Load) prin planificarea atentă a ambalajelor și a volumului mărfurilor poate reduce semnificativ costurile pe unitate.

De asemenea, consolidarea încărcăturii contribuie la reducerea riscului de deteriorare a bunurilor în timpul tranzitului, deoarece există mai puține operațiuni de manipulare a mărfurilor. Utilizarea corectă a paletilor și a cutiilor, alegerea dimensiunilor potrivite pentru ambalaje și folosirea eficientă a spațiului vertical sunt  câteva dintre tehnicile prin care fiecare centimetru de spațiu din vehiculul de transport este folosit în mod optim.

Negocierea tarifelor cu transportatorii și intermediarii

Se recomandă stabilirea unor contracte pe termen lung cu furnizorii de servicii de transport, pentru a obține tarife mai avantajoase și predictibilitate în stabilirea bugetelor operaționale. Firmele din diferite domenii colaborează cu transportatori care gestionează o rețea extinsă de rute și au experiență în negocieri internaționale. Astfel, companiile reduc tarifele de transport și alte costuri asociate, cum ar fi asigurarea încărcăturii sau taxele portuare.

Utilizarea tehnologiilor digitale și a soluțiilor de logistică inteligentă

Soluțiilor digitale pentru urmărirea în timp real a rutelor contribuie la reducerea întârzierilor și la optimizarea costurilor, prin eliminarea timpilor de așteptare,  a redunanțelor și a altor deficiențe logistice. În acest context, implementarea sistemelor de gestionare a transportului (TMS – Transport Management Systems) reprezintă o prioritate pentru companiile care desfășoară activități logistice transfrontaliere.

Prin senzori performanți, ce includ tehnologii IoT (Internet of Things) pot fi monitorizate condițiile de transport, precum temperatura, umiditatea sau vibrațiile, informații de bază pentru optimizarea condițiilor de transport și prevenirea deteriorării mărfurilor. 

Planificarea în avans și gestionarea eficientă a inventarului

O strategie eficientă constă în rezervarea din timp a capacităților logistice, pentru realizarea transporturilor internaționale de mărfuri la tarife mai mici. De asemenea, flexibilitatea în ceea ce privește timpul de livrare poate aduce economii semnificative. Planificarea eficientă a stocurilor și coordonarea cu partenerii de afaceri contribuie la fluidizarea activităților și reducerea transporturilor urgente, care sunt mai costisitoare.

Aceste strategii, implementate corect și adaptate nevoilor specifice, pot duce la o reducere semnificativă a costurilor asociate transportului internațional de mărfuri. Astfel, companiile optimizează procesele logistice și cresc nivelul de competitivitate, pe termen lung. 

Related Articles