Ca și în cazul buletinului, mulți dintre noi uităm să verificăm data de expirare a permisului auto. Astfel, riscăm să ne trezim că vom fi sancționați atunci când suntem opriți de polițiști și prinși cu permisul expirat.
Codul Rutier este însă foarte clar când vine vorba de conducerea fără permis auto sau permisul auto expirat, iar sancțiunile sunt prevăzute în clasa a III-a de amenzi și conținutei o contravenție.
- „Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat” (articolul 101).
Care poate fi valoarea amenzii dacă circuli cu permisul expirat
Șoferii prinși cu permisul de conducere expirat riscă o amendă de la 6 până la 8 puncte. Dacă facem un calcul simplu, amenda minimă este de 6 x 145 lei (punctul de amenda) adică 870 de lei sau 435 de lei, dacă amenda este plătită în 15 zile.
Dacă primim opt puncte de amendă, vom avea de plătit 1.160 lei (8 x 145 lei) sau 580 de lei în 15 zile lucrătoare de la data amenzii.
Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat permisul auto
Pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, va trebui să te prezinți la ,,Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor’’ (DRPCIV), şi să depui următoarele documente:
1) Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu;
2) Actul de identitate al solicitantului, original şi copie;
3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei.
4) Permisul de conducere în original;
5) Documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (fișa medicală).
Important de știut este că lista unităților autorizate este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății (www.ms.ro).