TopGear.ro Diverse Bormasina – De la apariția primului model până astăzi

Bormasina – De la apariția primului model până astăzi

de TopGear

Bormasina este o invenție tehnică care a revoluționat domeniul construcțiilor și a evoluat de-a lungul anilor, pentru a fi astăzi o unealtă indispensabilă, atât în utilizarea industrială, cât și în diferite activități casnice.

Dacă la prima apariție, aceasta era sub forma unui burghiu care se utiliza manual, astăzi bormasina este disponibilă într-o varietate de modele, cu tehnologii avansate, ce fac posibilă o utilizare deosebit de ușoară.

Rămâi alături de noi pentru o scurtă incursiune în evoluția bormașinii. Vom face o scurtă trecere în revistă, de la apariția primului model până la cele mai avansate, disponibile astăzi în magazinele de uneltele electrice.

Bormasina și originile ei în secolul al XVIII-lea

Primele dispozitive de găurit, departe de cele pe care le cunoaștem astăzi, și-au făcut apariția în secolul al XVIII-lea în Anglia și Franța. Acestea funcționau manual, fiind acționate printr-o manivelă care rotea burghiul.

Prima versiune de bormasina utilizată în tâmplărie

Industria lemnului și prelucrarea materialelor erau încă în plină evoluție în această perioadă, motiv pentru care exista nevoia de a eficientiza aceste procese. Prin urmare, folosirea unei manivele pentru a roti un burghiu s-a dovedit mult mai eficientă decât un burghiu și un ciocan.

Tâmplarii au putut găuri mult mai precis piesele din lemn, făcând posibilă creșterea considerabilă a productivității în atelierele de tâmplărie.

Folosirea bormașinii în producția textilă

Dispozitivele de găurit nu au fost utilizate doar în industria lemnului, ci și în cea textilă. Francezii le foloseau pentru a găuri țesături, devenind unelte deosebit de utile pentru îmbunătățirea semnificativă a productivității.

Bormasina cunoaște o inovație semnificativă în secolul al XIX-lea

Bormasina cunoaște o evoluție semnificativă în secolul al XI-lea, atunci când burghiul putea fi pus în mișcare prin folosirea unor pedale. Utilizatorii aveau astfel mâinile libere pentru ghidarea precisă a burghiului, fiind de mare ajutor în atelierele de tâmplărie și în activitățile ce necesitau o precizie sporită în găurire.

În această perioadă, bormașina începe să devină mult mai populară, fiind apreciată nu doar pentru accelerarea producției, ci și pentru rezultatelor obținute. Sfârșitul secolul al XI-lea se remarcă prin răspândirea electricității, care aduce inovații în evoluția bormașinii. Nu este surprinzător că în această perioadă avem primul brevet pentru bormasina electrică, obținut de Arthur James din Australia.

Anul 1895 se evidențiază printr-o nouă premieră – prima bormasina electrică portabilă din lume, creată de către Wilhelm Emil Fein. Aceasta a ușurat și mai mult munca utilizatorilor, care acum nu mai erau dependenți de o sursă de alimentare electrică pentru a utiliza bormasina.

Bormasina electrică cunoaște noi inovații în secolul al XX-lea

În secolul al XX-lea au apărut mai multe modele și tipuri de bormașini, adaptate diferitelor industrii și aplicații. Astfel, au fost lansate primele modele de bormașini cu percuție, care permit găurirea în beton și materiale mai dure.

Tot în această perioadă au apărut și o varietate de materiale pentru burghie, care se remarcau printr-o durabilitate ridicată și o rezistență sporită. Nu în ultimul rând, au apărut bormașini cu funcții pentru reglarea vitezei, care au făcut posibilă adaptarea lor la diferite aplicații, pentru a spori atât siguranța, cât și precizia.

Bormasina astăzi – un instrument indispensabil în construcții și tâmplărie

Astăzi bormasina este indispensabilă într-o varietate de aplicații. Aceasta poate funcționa cu motorizare pneumatică, prin care asigură o putere constantă și ridicată. Astfel de modele sunt utilizate cu precădere în aplicații industriale grele, care necesită o putere ridicată de găurire.

Totodată, acumulatorii beneficiază de o tehnologie îmbunătățită, existând baterii litiu-ion de înaltă capacitate, care oferă o durată de viață îndelungată. Nu lipsesc mânerele ergonomice, greutatea redusă și designul compact, care fac utilizarea bormașinii mult mai ușoară. De aceea, ea poate fi utilizată cu un minim de efort, chiar și de către persoanele fără experiență.

În era dispozitivelor inteligente, funcțiile smart nu puteau lipsi de la o bormasina. Așa se face că avem modele cu ecrane smart, care afișează în timp real modul de funcționare și viteza. Fiind echipate cu chip smart, acestea aleg cuplajul potrivit pentru fiecare scenariu de lucru.

Evoluția bormașinii a revoluționat numeroase sectoare de activitate. Fie că este vorba despre industria de mobilier, prelucrarea materialelor sau cea a construcției, muncitorii și-au putut duce la îndeplinire sarcinile cu mult mai multă rapiditate și precizie, grație nelipsitei bormașini.

Cauți o bormasina electrica pentru proiectul tău de bricolaj? Descoperă ofertele Fixero!

Cu atât de multe funcții, există câte o bormasina perfectă pentru fiecare aplicație, fie că ai nevoie de una pentru utilizare profesională, fie pentru proiecte de tip DIY.

De aceea, dacă ești în căutarea unei astfel de unelte, este de ajuns să arunci o privire pe ofertele Fixero și vei găsi rapid modelul care să răspundă nevoilor tale. Descoperă întreaga gamă de unelte electrice și alege produsele cu disponibilitate imediată în stoc pentru o livrare cat mai rapidă până la ușa casei tale!

Related Articles