Toți pariorii pornesc cu șanse egale de la linia de start. Au un anumit buget, își pot deschide cont la o agenție licențiată de top precum Betano pariuri și au la dispoziție aceleași surse de informare pentru a analiza meciurilor. Apoi, unii își iau viteză mai mare decât ceilalți, datorită calităților psihice și intelectuale.
Fără doar și poate, în fruntea listei cu abilități este disciplina. Un parior fără disciplină este ca o mașină de un milion de euro fără roți. Pentru a înțelege exact rolul jucat de controlul de sine în obținerea succesului la pariuri sportive, trebuie să enumerăm ce trebuie să facă un jucător ca să fie pe plus pe termen lung:
Să aloce buget fix pentru hobby
Pariurile sportive ar trebui să reprezinte doar o activitate recreativă. Orice hobby beneficiază de un buget fix. Nu poți să investești toate câștigurile lunare în mașină, pentru că nu ai mai avea ce să mănânci, cu ce să îți plătești facturile, cu ce să te îmbraci, etc. Tot așa, suma rezervată pentru pariuri trebuie să fie gândită astfel încât să nu îți afecteze celelalte aspecte ale vieții.
După ce bugetul lunar este epuizat, pariorii responsabili nu își realimentează contul, ci iau o pauză până luna următoare. Aici intervine pentru prima oară disciplina. Indisciplinații nu pot respecta regula și bagă din nou bani în cont, pe care, foarte probabil, îi pierd.
Să plaseze un singur meci pe bilet
O altă regulă foarte importantă, respectată cu strictețe de profesioniști, este plasarea biletelor cu o singură selecție. Tentația pariurilor de tip acumulator este mare, întrucât acestea sunt asociate cu cote mai mari, deci și cu câștiguri mai importante. Un bilet cu cota 1.30 fiecare are cota finală 2.85. Luate individual, pronosticurile cu o asemenea cotă au probabilitate mare de câștig. Împreună, însă, e greu să iasă. Pariorii disciplinați rezistă mirajului cotei de 2.85 și merg pe bilete single, care le oferă mai multe șanse de reușită pe o perioadă îndelungată.
Respectarea formulei pentru miza fiecărui pariu
Oricine își poate face un plan de management al banilor care pe hârtie arată foarte bine. Pe lângă bugetul inițial, acest plan se referă la miza ideală pentru fiecare bilet, calculată în funcție de buget și de probabilitatea de câștig. Sunt mai multe variante raportate la cota selecției. De exemplu: pe cote de peste 2.40 se mizează nu mai mult de 1% din buget, pe cote între 1.91 și 2.40 se mizează 3% din buget, pe cote între 1.51 și 1.90 se pariază 7% din buget, iar pe cote între 1.25 și 1.50 se riscă 10% din bankroll.
Respectarea acestor praguri indiferent de starea psihică, coroborată cu plasarea biletelor single, îi salvează pe pariori de la „faliment” în cazul seriilor mai lungi de pariuri pierzătoare.
Așa cum spuneam, oricine își poate face această planificare. Însă, puțini sunt suficient de disciplinați încât să o și respecte. Majoritatea jucătorilor se țin de plan cât le merge bine, dar când încep să piardă nu mai au răbdare și măresc mizele, riscând chiar și tot bugetul pe un singur pariu.
Retragerea fondurilor în cazul unui câștig mare
Pariorii experimentați știu că se întâmplă rar să obții câștiguri însemnate atunci când joci doar pentru distracție și nu investești sume impresionante. Și tot cei cu mii de bilete la activ îi sfătuiesc pe începători să retragă imediat banii în cazul în care dau lovitura la pariuri. A încerca să „reinvestești” profitul este o idee proastă, întrucât marja de profit a „casei” are precizie matematică și face ca orice câștig să se întoarcă la operator.
Biletul câștigător generează o stare euforică și, implicit, impresia că este loc și de mai bine. Drept urmare, nici această din urmă regulă, a retragerii banilor, nu poate fi respectată fără disciplină.