Ferrari, Lamborghini, Clasa G de la Mercedes în versiune AMG sunt doar câteva dintre modelele care atrag atenția în centrul Bucureștiului. Atunci când nu suntem în carantină, evident. Dar au vreo șansă să atragă priviri când stau lângă un tanc? Cât costă, de fapt, un tanc folosit de armată?
Mulți dintre cei care conduc supercaruri și-ar permite fără probleme un tanc. Mașinăriile construite pentru armată sunt disponibile civililor. Dar armamentul este eliminat și sistemele de control al atacurilor și cele de comunicare sunt dezactivate. Viitorul posesor are nevoie de un permis special pentru a ieși cu un tanc pe drumurile publice, iar șenilele trebuie îmbrăcate în cauciuc pentru a nu distruge carosabilul. Dar cât costă un tanc folosit de armată?
Astfel de vehicule sunt ocazional listate de casele de licitații.
Cât costă un tanc la mâna a doua?
De exemplu, un M4 Sherman, principalul tanc utilizat de armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, poate fi achiziționat cu 250.000 de dolari, adică aproximativ 225.605 euro. Acesta a fost produs în perioada 1942-1955 și cântărește nu mai puțin de 30 de tone și are motor pe benzină care dezvoltă 350 de cai putere.
Dar fiți fără grijă, există și mai ieftin! Un Chieftain Mk10, produs începând cu anul 1966, poate fi achiziționat cu 75.000 de dolari. Produs la mijlocul anilor 60, Chieftain era mai rapid și mai puternic decât Centurion și Conqueror pe care le înlocuia și avea intervale de mentenanță mai mari, un avantaj uriaș la astfel de vehicule.
Celebrul Panzerkamfwagen IV sau Panzer IV, era cel mai comun tanc german în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Aproximativ 8.500 de unități au fost construite, multe dintre ele fiind destinate exportului. A fost înlocuit ulteiror de Panther. Un Panzer IV poate fi achiziționat cu o sumă între 2,4 și 2,6 milioane de dolari (2,2 milioane și 2,3 milioane de euro).
Cel mai important tanc pentru NATO în urmă cu jumătate de secol, Leopard I, a intrat în producție la mijlocul anilor ’50 în Germania de Vest. Rusia reprezenta o amenințare puternică, iar nemții aveau nevoie de o mașinărie care să facă față unui posibil atac. Peste 4.500 de unități Leopart I au fost construite, până când a fost înlocuit de succesorul său, Leopard II. Astăzi, modelul poate fi achiziționat cu aproximativ 225.000 de dolari (203.000 de euro).
Uniunea Sovietică a demarat producția unui nou tanc la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce tentativa de a utiliza tunuri antitanc de 100 de milimetri pe modelele vechi s-a dovedit a fi un eșec. Așa a venit pe lume T-54, un tanc compact, dar foarte ușor de operat, produs în perioada 1946-1982. T-54 poate fi achiziționat acum cu aproximativ 105.000 de euro.
La sfârșitul anilor ’60, Armata Britanică a comandat dezvoltarea unei noi mașinării de război. Câștigătorul contractului, Alvis Vehicles, a dezvoltat FV101 Scorpion, care a ajuns în teatrele de operațiuni începând cu 1973. Peste 3.000 de astfel de tancuri au fost construite și livrate Armatei Britanice, Regimentului Forțelor Aeriene Regale, dar și destinate exportului. În 2019, Scorpion a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cel mai rapid tanc: atinge 80 km/h. Englezii au cerut ca modelul să cântărească puțin, pentru a permite transportul aerian, astfel că masa acestuia este de doar 8 tone. Acest tanc poate fi cumpărat cu prețuri între 11.000 și 22.000 de euro.
Citește și…
Citeste mai mult pe aici