Niciun vehicul înmatriculat sau înregistrat în România nu poate circula pe drumurile publice fără a avea ITP-ul valabil. Dar ce valabilitate are inspecția tehnică periodică?
Legislația privind Inspecția Tehnică Periodică a fost modificată la 1 ianuarie 2018. Astfel, s-au schimbat reglementările privind vehiculele noi, dar și regulile privind mașinile mai vechi de 12 ani.
Conform Legii nr. 260/2017, care a modificat Ordonanța de Urgență 81/2000, un vehicul nou va face prima Inspecție Tehnică Periodică la trei ani de la data înmatriculării în România, și nu de la data fabricației. Este o măsură luată în vederea accelerării procesului de reînnoire a parcului auto.
Până acum doi ani, și posesorii de mașini noi erau nevoiți să treacă pe la o stație omologată de Registrul Auto Român pentru a efectua ITP-ul la doi ani de la înmatriculare.
O veste proastă pentru cei care au mașini mai vechi de 12 ani. Aceștia sunt obligați să efectueze Inspecția Tehnică Periodică an de an. E o modificare care vizează aproximativ 60% din parcul auto al României.
Această măsură a fost luată în vederea verificării regulate a mașinilor care pot suferi defecțiuni tehnice majore din cauza uzurii și din cauza dezinteresului proprietarilor care aleg să nu investească sume mari pentru a avea o mașină care să funcționeze în condiții optime.
Sunt exceptate însă, de la această regulă, vehiculele istorice, certificate ca atare, care au mai mult de 30 de ani de la data fabricației.
Cum poți să verifici valabilitatea ITP-ului?
Șoferii își pot verifica valabilitatea ITP-ului mașinii lor, accesând baza de date a Registrului Auto Român. Pentru a afla informațiile necesare, aceștia au nevoie de Seria din Cartea de Identitate a Autovehiculului și de seria de șasiu pe care le vor trece într-un scurt formular aflat pe site.
Cel interesat va primi răspunsul la câteva secunde de la introducerea unui cod de siguranță. Baza de date RAR se actualizează la 24 de ore.
Citeste mai mult pe aici