Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere diferă în funcție de categoria de vehicule pe care îți permite să le conduci. Mai exact, variantele sunt următoarele:
- 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
- 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE
Perioada de valabilitate de 5, respectiv 10 ani, se calculează de la data eliberării permisului auto.
- La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitățile de poliție, fără susținerea unui nou examen, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul de Interne, după efectuarea examinării medicale.
Totodată, posesorii permisului de conducere sunt obligați să solicite eliberarea unui nou permis de conducere la schimbarea oricăror date înscrise în vechiul permis de conducere.
Ce se întâmplă dacă pierzi permisul auto?
Pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere trebuie declarată în termen de 48 de ore de la constatarea faptului unității de poliție celei mai apropiate, care va elibera o adeverință în acest sens.
În termen de 15 zile de la declararea pierderii, furtului sau distrugerii permisului de conducere, titularul acestuia este obligat să solicite eliberarea unui alt permis de conducere.
Noul permis se eliberează de către unitatea de poliție în raza căreia titularul își are domiciliul (sau reședința, în cazul cetățenilor străini), în baza adeverinței și a dovezii de publicare în Monitorul Oficial al României pentru declararea nulității documentului pierdut sau furat.