TopGear.ro Diverse Ce este de facut daca un sofer nu vrea sa faca amiabila, in caz de accident

Ce este de facut daca un sofer nu vrea sa faca amiabila, in caz de accident

de TopGear

In momentul achizitionarii unei polite RCA, aceasta este insotita de un formular de constatare amiabila, util in cazul accidentelor de circulatie produse pe teritoriul Romaniei, care sunt usoare, fara victime si fara pagube materiale. Ce se intampla insa cand soferul care se face vinovat de producerea accidentului nu doreste sa faca amiabila?

Ce presupune constatarea amiabila

Formularul care insoteste o asigurare auto RCA, la momentul emiterii acesteia, poarta numele de constatare amiabila. Ea isi dovedeste utilitatea in cazul in care are loc un accident rutier in care sunt avariate autoturismele, fara sa fie victime sau pagube, dupa cum s-a specificat deja.

Constatarea este valabila atat in cazul accidentelor care s-au produs pe drumurile publice, cat si in cazul in care au avut loc in parcari sau in drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice.

Cum se procedeaza in caz de accident?

Acest formular se poate completa doar in cazul in care soferii ambelor automobile poseda asigurare de raspundere civila auto si daca ambii sunt de acord sa rezolve in acest fel situatia, completand si semnand respectivul formular.

Acesta este unul dintre motivele pentru care fiecare sofer trebuie sa se asigure ca are o polita valabila, mai ales ca in prezent se poate calcula pe romasig.ro cel mai bun pret RCA, conducatorul auto asigurandu-se in acest fel ca face o achizitie buna si avantajoasa.

Dupa ce este completat formularul, trebuie depus la societatea de asigurare care a emis polita. Este important de precizat insa ca un astfel de document nu stabileste cine se face vinovat de producerea accidentului, ci contine informatii referitoare la imprejurarile in care acesta s-a produs.

Dupa ce documentul ajunge la societatea de asigurare, compania respectiva este obligata sa constate avariile, sa stabileasca vinovatul, dupa care va elibera documentul de introducere in reparatie a masinii, deschizand si dosar de dauna. Nu conteaza daca este vorba de un RCA ieftin sau unul mai scump, compania are aceleasi indatoriri de respectat.

Ce se intampla daca un sofer nu vrea sa faca amiabila?

Un lucru important de precizat este ca formularul de constatare amiabila nu este obligatoriu, ci este optional, el fiind o alternativa la constatarea efectuata de Politia Rutiera in cazurile mentionate mai sus.

Potrivit specialistilor de la Romasig, daca unul dintre soferii implicati in accident nu doreste sa solutioneze in mod amiabil situatia, constatarea va fi facuta de agentii de politie de la unitatea pe raza careia a avut loc accidentului. In acest caz, insa, este important de stiut ca politistii vor aplica si sanctiunile contraventionale care se impun.

Daca se intampla ca soferii si asiguratorii sa nu ajunga la o concluzie clara in ceea ce priveste vinovatia in cazul unui accident, se poate apela la o comisie de mediere sau la o instanta de judecata pentru solutionarea cazului.

In concluzie, soferii implicati in accidente usoare isi pot rezolva problemele intre ei, printr-o constatare amabila. Conditia este ca ambii sa aiba RCA valabil si sa fie de acord cu aceasta varianta. In caz contrar, constarea va fi facuta de agentii de politie.

Related Articles