Leasingul operational este o modalitate excelenta pentru o afacere de a obtine economii avantajoase fata de alte optiuni de finantare, cum ar fi leasingul financiar sau imprumuturile. Daca ne uitam la bani, ar trebui sa luam in considerare taxele periodice si alte cheltuieli, cum ar fi: comisioane, cheltuieli de administrare, impozite, defectiuni, recenzii si intretinere etc. Toate aceste cheltuieli suplimentare nu se intampla atunci cand apelam la inchiriere, deoarece, cu o taxa lunara fixa, toate serviciile contractate sunt incluse.
De aceea leasingul operational reprezinta o oportunitate excelenta de a economisi timp si resurse care altfel se pierd cu proceduri greoaie, simplificand si gestionarea tuturor autovehicolelor firmei, obtinand la schimb avantajele unor servicii de calitate. Cea mai buna varianta in acest sens poate fi gasita la https://www.ascar.ro/leasing-operational.
Cu alte cuvinte, leasingul operational este o taxa care nu include neaparat o optiune de cumparare, dar are intretinere inclusa. Clientul are obligatia de a returna proprietatea la sfarsitul contractului. Aceasta inchiriere poate fi facuta de toate tipurile de persoane fizice sau juridice si include un serviciu cuprinzator care acopera toate punctele legate de utilizarea bunului.
Procedura de comercializare a produsului incepe cu cumpararea de catre compania care inchiriaza bunul nou si, la cererea clientului sau, punerea acestuia la dispozitie pentru o perioada de timp specificata, cu toate costurile incluse. In cazul leasingului operational, ar trebui sa se tina seama de faptul ca sunt incluse cele mai bune servicii identificate de companie, care ar putea consta in intretinere, reparatii si recenzii marcate de producator pe durata contractului.
Care sunt avantajele leasingului operational?
Principala diferenta intre leasingul operational si leasingul financiar, in cazul primului, taxa acopera utilizarea vehiculului si toate costurile aferente intretinerii, deoarece este o inchiriere. In cazul leasingului financiar, este o alternativa disponibila pentru creditul vehiculului, care este guvernata de un contract incheiat de o banca sau o institutie financiara. Conform acestui contract, riscurile si beneficiile derivate din proprietate sunt transferate, ceea ce inseamna ca, revine clientului sarcina sa suporte toate costurile legate de intretinerea vehiculului, iar la finalul contractului va putea accesa optiunea de cumparare a acestuia.
Pe de alta parte, daca ar fi sa comparam leasingul operational cu achizitionarea vehiculului, vom vedea ca primul are urmatoarele avantaje:
- evitati dobanda de finantare;
- nu sunteti afectat de inflatia valutara in perioada de leasing;
- nu necesita investitii de capital sau nu modifica in nici un fel capacitatea de imprumut, oferind astfel posibilitatea de a investi in centrul strategiei de afaceri sau de tranzactionare;
- intrucat este un contract de leasing, este deductibil din impozitul pe venit, deoarece nu este inregistrat in activele companiei.
Ceea ce va recomandam este sa fiti sigur cu privire la scopul pe care il va indeplini vehiculul, in functie de nevoile pe care le are compania dvs. Dupa ce stiti acest lucru, veti putea identifica avantajele si dezavantajele fiecarei modalitati.
In cele din urma, daca stiti ca vehiculul este vital pentru a satisface nevoile dvs. de transport sau operatiuni comerciale specific actului afacerii pe care o gestionati, inchirierea sau operatiunea de leasing ar putea fi cea mai eficienta solutie.