Castrarea sau sterilizarea (vom vedea diferenta intre cei doi termeni) unei pisici este cu siguranta o alegere dificila din punct de vedere emotional pentru proprietar. Trebuie insa sa stiti ca o interventie chirurgicala atat de radicala poate face bine animalului si poate evita consecinte neplacute asupra sanatatii acestuia.
Persoanele care au o pisica isi pun multe intrebari legate de sterilizare. Va sfatuim sa discutati cu medicul veterinar pentru a intelege daca este bine sa faceti acest pas si in ce consta, dar si ce fel de alimentatie sa ii oferiti pisicii ulterior sterilizarii.
De ce sa va sterilizati sau castrati pisica?
Sterilizarea sau castrarea unei pisici este recomandata din mai multe motive. Trebuie sa subliniem ca vorbim despre sterilizare in cazul pisicii femela si castrare cand ne referim la intervenita efectuata pisicii mascul.
Beneficiile sterilizarii unei femele pisica
Pentru femelele sterilizate, aceasta interventie chirurgicala ajuta la prevenirea cancerului mamar sau a infectiilor uterine care le pot pune viata in pericol. In plus, vom controla reproducerea.
Beneficiile castrarii la o pisica mascul
Pentru o pisica mascul, castrarea o ajuta sa impiedice contractarea hiperplaziei benigne de prostata sau marirea glandei prostatei sau cancer testicular. De asemenea, ca efect secundar, un motan si-ar putea reduce agresivitatea ca un beneficiu suplimentar, fiind mai putin predispus la “incaierari” Territoriale cu alti motani.
Cand sa sterilizati pisica
Varsta optima pentru castrarea sau sterilizarea unei pisici este intre sase si noua luni, desi adesea pot fi luate in considerare o serie de variabile, precum rasa pisicii, care determina o etapa diferita de maturitate sexuala. Medicul veterinar trebuie insa sa faca o verificare completa a animalului inainte de a trece la sterilizarea sau castrarea pisicii, fie ca este vorba de o clinica privata sau de un adapost pentru pisici.
Sunt unii proprietari care se gandesc tarziu la aceasta interventie. In acest caz, insa, trebuie avut in vedere ca sterilizarea este posibila chiar si la varsta inaintata a pisicii, insa pot exista consecinte diferite pentru animal, atat in comportament, cat si in starea de sanatate.
Alimentatia pisicii sterilizate sau castrate
Alimentatia pentru pisici sterilizate trebuie aleasa cu grija extrema si este esential ca aceasta sa fie recomandata de un medic veterinar. Unii medici recomanda Royal canin steril.
De ce pisicile trebuie sa aiba o alta alimentatie dupa procedura de sterilizare sau castrare? Sterilizarea pisicii, de fapt, este o operatie chirurgicala care poate avea diverse consecinte asa cum am spus. De asemenea, poate sa apara incetinirea metabolismului, iar caloriile din mesele zilnice se acumuleaza ducand la obezitate.
O tendinta generala de plictiseala este, de asemenea, destul de comuna la pisicile sterilizate care, devenind brusc mai sedentare, pot avea tendinta de a pofti mai des la mese si gustari si, in acelasi timp, pot fi mai putin predispuse la activitate fizica.
Evident, toate aceste probleme ar putea duce la o crestere a greutatii, cum am specificat. Totusi, acest lucru poate fi controlat prin alegerea unei alimentatii corecte pentru pisici sterilizate. Sa vedem cum!
Mai putina grasime
Aceasta trebuie, in general, sa fie mai putin bogata in calorii si sa includa o cantitate mai mica de grasimi decat inainte de interventie, in timp ce fibrele ar trebui oferite intr-un procent mai mare pentru a promova senzatia de satietate si pentru a sustine metabolismul.
Evitati gustarile
Aveti grija sa mentineti pisica in mod constant hidratata si sa evitati gustarile intre mese care ar putea avea consecinte dezastruoase asupra formei sale fizice. Daca doriti totusi sa ii oferiti recompense, alegeti unele cu un continut scazut de calorii.
Mai multa miscare
In acest sens va fi esential sa lasam pisica sa alerge in curte sau sa o antrenam acasa in diverse activitati fizice pentru a-si tine mai usor greutatea sub control.
Hrana pentru pisica sterilizate: pe care sa o alegeti?
Alegerea este destul de larga. Cei care vor sa apeleze la o dieta de tip industrial pentru a hrani pisica, cu siguranta nu vor avea dificultati in a gasi cel mai potrivit produs pentru aceasta nevoie specifica, cerand totusi sfatul unui medic veterinar expert in nutritie. In orice caz, hrana pisicii trebuie sa contina proteine, pisica fiind carnivora.
Ceea ce este bine de stiut, in general, este ca hrana pentru pisici sterilizate trebuie sa includa o cantitate optima de proteine de calitate. Acestea sunt foarte importante pentru bunastarea pisicii, atat pentru cei care aleg sa se indrepte catre o dieta bazata pe hrana industriala pentru pisici sterilizate, cat si pentru cei care opteaza pentru hrana pregatita in casa (desi nu este foarte recomandata).
Cand sa schimbam dieta unei pisici sterilizate?
In general, sugestia este de a nu schimba dieta adoptata inainte de operatie. Hranirea pisicilor, de fapt, ar trebui variata cat mai rar posibil, insa cand este facut acest lucru, trebuie demonstrata multa rabdare.
Din acest motiv, dupa interventie chirurgicala va fi bine sa se continue cu aceleasi alegeri alimentare ca si pana acum (optand pentru bobite, hrana umeda, sau retete de casa), modificand doar acolo unde este necesar prin cele mai mici detalii pentru a raspunde noilor nevoi ale pisicilor. Daca pisica a consumat hrana Royal canin, se poate continua cu acelasi brand, dar pentru pisici sterilizate. Trebuie sa avem grija ca hrana oferita piscii sa fie intotdeauna de cea mai buna calitate. In plus, nu uitati sa-i puneti mereu apa proaspata si curata. Pisica, fata de multe animale, simte imediat cand ceva nu este in regula cu mancarea sa.
De aceea, pentru un meniu echilibrat, dupa discutia cu medicul veterinar, alegeti hrana specifica, cu elemente echilibrate si totul de calitate optima.