Anul 2020 a venit și cu câteva modificări pentru șoferi, modificări aduse la nivelul codului auto.
Pentru că spațiul virtual este plin de tot felul de știri contradictorii cu privire la unele modificări ale Codului Rutier, așa cum este obligativitatea de a avea zece clase pentru a obține permisul auto, ne-am propus să vă prezentăm o listă cu cele mai importante modificări ale Codului Rutier aduse în 2020:
Noi prevederi referitoare la folosirea telefonului mobil la volan
În luna aprilie a intrat în vigoare un act normativ ce a adus o serie de modificări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, inclusiv în ceea ce privește ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.
Noutățile aduse de legea respectivă se refereau la:
- „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».”
- „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea obligației conducătorului de vehicul, cu excepția conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă”.
- „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea obligației de către conducătorul vehiculului, cu excepția conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a circula pe un singur șir, indiferent de direcția de deplasare, într-o intersecție în care circulă și tramvaie și de a lăsa liber traseul tramvaiului atunci când spațiul dintre șina din dreapta și trotuar nu permite circulația pe două șiruri”
- „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”.
- „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».”
- „3 puncte de penalizare pentru nerespectarea semnificației indicatorului “ocolire”, instalat pe refugiul stațiilor de tramvai, cu excepția conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, în cazul în care stațiile celor două mijloace de transport călători coincid;».”
- „4 puncte de penalizare pentru folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».”
Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce
- Pe 19 martie 2020 s-a publicat H.G. nr. 182/2020 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Una dintre modificări prevede introducerea unui nou articol (art. 2201), cu următorul conținut:
„(1) Îndeplinirea condițiilor pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzute de art. 104 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se analizează de către șeful serviciului poliției rutiere la nivelul căruia s-a hotărât cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a cărei reducere se cere.
(2) În situația în care hotărârea cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a fost luată la nivelul poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (1) se analizează de către șeful acesteia.
(3) Cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea.
(4) Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv.”
Se poate obține permisul și dacă nu ai zece clase!
Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, de la 1 iulie 2020 se impunea obligativitatea de a fi absolvit cele 10 clase din cadrul învățământului obligatoriu dacă doreai să obții permisul de conducere. În această situație candidații ar fi trebuit să prezinte dovada terminării studiilor, fiind luați în calcul și cei care sunt deja șoferi.
- Această măsură extremă ar fi fost luată datorită numărului mare de accidente rutiere care au loc pe drumurile publice, multe dintre ele fiind provocate de persoane care nu au resursele intelectuale necesare studierii aprofundate a prevederilor Codului Rutier.
- Totodată, propunerea modificării Codului Rutier a venit și după ce tot mai multe persoane care veneau să-și ridice permisele de conducere nu aveau capacitatea de a-și citi datele din propriul buletin.
ACEASTĂ MODIFICARE A FOST DOAR O SPECULAȚIE.
Reprezentanții Direcției Regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (DRPCIV) au declarat că nu s-a produs o astfel de schimbare la Codul Rutier.
Concret, nu se va produce nicio modificare legat de persoanele care doresc să obțină permisul de conducere în viitorul apropiat, dar nu au terminat 10 clase. Așadar, aceștia se pot înscrie fără nicio problemă la școala de șoferi dacă-și doresc să conducă pe drumurile publice.
Pe scurt, Codul Rutier nu s-a modifică de la 1 iulie, regulile pentru viitorii șoferi fiind aceleași ca și până acum.