În prezent, conectarea la internet se face tot mai des în mod wireless. Aceasta prezintă mai multe avantaje. În primul rând, nu trebuie să tragem cabluri între dispozitive, ceea ce ar putea perturba estetica încăperii. Însă, configurarea unei conexiuni cu fir este mai avantajoasă având în vedere pierderile mai mici de semnal (în special dacă folosim cablu ecranat 2 fire) și păstrarea vitezei de transmisie a datelor.
De aceea, atunci când vine vorba de felul în care va arăta infrastructura noastră de rețea, trebuie să ne hotărâm dacă cel mai mult pentru noi contează funcționalitatea sau performanța. Rețeaua wireless permite conectarea liberă a dispozitivului receptor (de exemplu computer, smartphone) la dispozitivul de transmisie (de exemplu router). Nu suntem limitați de lungimea cablului sau de nevoia ca acesta să fie atașat la dispozitivul nostru.
O problemă care s-ar putea ivi în cazul rețelelor wireless ar fi lipsa echipamentelor care să îndeplinească standardele înalte de transmisie (o clasă specifică de receptor și emițător WIFI). Dacă acesta este cazul, atunci este mai bine să alegem alternativa cu fir.
Înaintea alegerii cablului potrivit transmisiei de date, este necesar să vă familiarizați cu tipurile de cabluri disponibile.
Tipuri de cabluri de date
Unul dintre tipurile de cabluri utilizate pentru a configura o rețea care să permită conectarea la internet este cablul de rețea neecranat. Este alcătuit dintr-o pereche de fire împletite. Acesta este un cablu foarte utilizat atunci când vine vorba de construirea unei rețele.
Un alt tip de cablu de transmisie de date este așa-numitul cablu ecranat 2 fire. În afară de firele împletite, mai este prevăzut cu o folie de ecranare, care îndeplinește și funcția de împământare.
O altă variantă de cablu, pe care o putem folosi pentru a construi rețeaua de internet este cablul torsadat în folie (FTP). În cazul acestui tip de cablu, conductorii sunt înveliți de o folie exterioară, care este responsabilă pentru ecranare. Ecranarea are rolul de a proteja cablul împotriva interferențelor electromagnetice.
Categorii de cabluri de date
Cunoscutul cablu cu perechi de fire răsucite (cablu ecranat 2 fire) poate face parte din diferite categorii. Categoria indică capacitatea maximă a cablului, adică viteza de transmisie a datelor pe care o poate asigura.
Cea mai mică categorie 5e (10/100 Mb/s) permite transferul de date cu o viteză de până la 1 Gb/s. Categoria 6 (100/1000 Mb/s) asigură o capacitate de transmisie de până la 10 Gb/s. În cazul categoriei 6a (10 Gb/s) avem de-a face cu aceeași viteză maximă ca în categoria 6, însă este posibilă menținerea ei în cazul conexiunilor pe o distanță mai mare (până la 100 de metri).