Închiderea și deschiderea unei uși, unui dulap sau unei piese de mobilier depinde în general de calitatea balamalei cu care sunt echipate. Dat fiind numărul mare de modele disponibile pe piață, este destul de greu să alegi o balamală potrivită pentru siguranța mobilei tale.
Balamalele – accesorii de calitate
Puține sunt persoanele care atunci când cumpără mobilierul sau îl realizează la comandă, acordă importanță unor balamale ușă. Atunci când sunt nevoite, dintr-un motiv sau altul, să înlocuiască balamale mobilă veche, cel mai adesea sunt tentați să le aleagă pe cele mai ieftine. Balamalele de calitate contribuie la confortul tău deoarece permit închiderea ușilor încet, fără niciun fel de zgomot, dar și atunci când este necesar, reglarea ușii. Confortul fonic și estetic din locuința ta va avea de suferit dacă nu alegi balamale de calitate sau dacă numărul acestora nu a fost ales în mod corect în funcție de lățimea, înălțimea și greutatea ușii.
Chiar dacă nu sunt atât de vizibile ca alte accesorii de mobilier, acestea reprezintă elementul principal care asigură buna funcționare a ușilor și pieselor de mobilier. Balamalele trebuie să aibă în comun calitatea premium, durabilitatea și designul plăcut.
Cum să alegi balamalele potrivite?
Alegerea celor mai potrivite balamale ușă pentru siguranța mobilei tale se bazează pe trei criterii: compoziția suportului (materialul), greutatea ușii de susținut și grosimea acesteia din urmă. Dacă mobilierul este din lemn sau din pal melaminat poți opta pentru o balama cu înșurubare. Dacă ușa este din metal, atunci optează pentru o balama sudabilă. Asigură-te de faptul că șuruburile de fixare nu sunt prea lungi pentru a le putea insera în mobilier sau în ușă.
Greutatea de susținut este un alt element primordial. Pentru ca balamalele să poată dura în timp, acestea trebuie să fie adaptate dimensiunii mobile și să fie de cea mai bună calitate.
Pentru estetică, grosimea ușii trebuie luată în considerare, alegând balamale într-o mărime potrivită, te vei asigura că mobila ta va sta perfect închisă. Diferitele finisaje se disting prin efectele decorative deoarece oferă toate o calitate și robustețe identice.
Detalii importante și montaj
Înainte de montarea balamalelor este necesar să consulți instrucțiunile care sunt incluse în cutia cu balamale pentru a cunoaște caracteristicile ușii pe care urmează să o montezi – greutate, grosime, așezare pe tocul ușii. În funcție de aceste elemente se alege și numărul de balamale necesar. Se vor pregăti apoi zonele în care urmează să se înșurubeze balamalele, curățând zona de grăsimi și de praf sau de alte impurități care ar putea interveni în timpul montării. După ce toate aceste detalii sunt rezolvate, este necesară stabilirea unor puncte de fixare.
Se va găuri ușa și tocul de ușă, iar fixarea se va realiza în mod facil cu ajutorul unui șablon de găurire specific în funcție de fiecare model de balama. Nu trebuie să uiți de accesoriile speciale pentru balamale cum ar fi capacele și șuruburile potrivite deoarece aestea sunt cele care garantează montarea corectă și utilizarea eficientă a ușii.
Pentru a monta ușile în mod corect trebuie să apelezi la un specialist, pentru a te asigura de faptul că îți oferă suportul dorit.