Dieta ketogenica este un tip de dieta low-carb, cu un continut foarte redus de carbohidrati. Aceasta este utilizata pentru scadere in greutate sau pentru eliminarea excesului de tesut adipos, in special de catre unii sportivi. Pentru ca ajuta la eliminarea excesului de grasime, aceasta imbunatateste sensibilitatea la insulina si scade riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, bolnavii de epilepsie si alte afectiuni neurologice, dar si persoanele cu prediabet si cancer pot beneficia de pe urma dietei keto. In cazul persoanelor bolnave, dieta trebuie coordonata doar de catre medic si dietetician. De asemenea, este important de stiut ca dieta ketogenica nu trebuie urmata pe termen lung. Iata ce trebuie sa contina meniul zilnic in cadrul dietei ketogenice.
Ce presupune dieta ketogenica?
Dieta ketogenica standard presupune un aport zilnic de carbohidrati de doar 20-50 g. Aportul de lipide trebuie sa fie de 60-75%, iar de proteine de 10-30%. Dieta ketogenica functioneaza pe principiul starii de cetoza. Acest lucru presupune ca, in lipsa aportului necesar de carbohidrati, corpul utilizeaza acizii grasi pentru a obtine energie. In timpul acestui proces, organismul produce corpi cetonici. Creierul, care in mod normal are nevoie de glucoza ca substrat energetic, functioneaza apoi cu ajutorul corpilor cetonici.
Dieta keto poate fi benefica pentru persoanele care sufera de unele boli neurologice, in special pentru persoanele cu epilepsie. Pacientii cu Alzheimer, Parkinson si cu unele tipuri de cancer pot beneficia de pe urma dietei keto. Totusi, aceasta trebuie coordonata si supravegheata de catre un medic.
De asemenea, este important de stiut ca dieta keto nu poate fi urmata pe termen lung, deoarece se asociaza cu deficiente nutritionale. Pe de alta parte, dieta keto presupune si unele excese alimentare, cum ar fi exces de lipide. Pe termen lung, acest lucru favorizeaza riscuri pentru sanatate, cum ar fi dislipidemia. Pe termen scurt insa, aceasta aduce o serie de avantaje pentru sanatate. Spre exemplu, aceasta ajuta la reducerea tesutului adipos, ceea ce imbunatateste sensibilitatea la insulina si scade riscul de boli cardiovasculare.
Alimente permise
Conform regulilor in ceea ce priveste meniul pentru dieta keto, pot fi consumate urmatoarele alimente:
- Carne: carne rosie, carne de pasare, bacon, carnati, organe.
- Peste gras: somon, macrou, ton, hering.
- Lactate integrale (care nu sunt degresate): branzeturi neprocesate (cheddar, mozarella, branzeturi cu mucegai), iaurturi, unt, smantana.
- Nuci si seminte: seminte de in, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, nuci, caju, migdale, seminte de chia, fistic, arahide, unturi din nucifere.
- Uleiuri vegetale extravirgine: de nuci, de migdale, de masline, de seminte de in.
- Avocado
- Oua
- Vegetale fara amidon: vegetale cu frunze verzi (spanac, kale, salata verde), rosii, broccoli, ardei gras, ceapa, ciuperci.
- Condimente: ierburi aromatice, sare, piper, otet.
Alimente de evitat
In cadrul dietei ketogene, urmatoarele alimente nu trebuie consumate:
- Dulciuri: prajituri, inghetata, torturi, napolitane, creme, sucuri, bomboane.
- Siropuri si zahar
- Fructe, smoothie-uri si sucuri de fructe
- Cereale si produse din cereale: musli, paine, cereale pentru micul dejun, orez, paste, tarate si fulgi de cereale, noodles, malai, gris.
- Leguminoase boabe: soia, fasole, mazare, naut, linte.
- Radacinoase: morcov, pastarnac, telina.
- Cartofi albi si dulci
- Dovleac
- Porumb
- Sosurile cu zahar: ketchup, barbecue, sos teriyaki.
- Bere, vin, lichior
- Grasimi nesanatoase: uleiuri procesate (rafinate), maioneze, ulei de palmier si unele margarine.
- Dressing pentru salate
- Produse low-fat, cum ar fi maioneza low-fat
- Alimente procesate: fast-food, carne procesata (salam, crenvusti)
- Alimente care contin coloranti artificiali si indulcitori
Meniu zilnic
Iata 2 exemple de meniu zilnic care te pot ajuta sa iti organizezi mesele in dieta keto:
Ziua 1
- Mic dejun – omleta cu ciuperci si ardei gras.
- Pranz – salata de ton cu apio (tulpina si frunze de telina), avocado, rosii, spanac, patrunjel, ulei de masline si zeama de lamaie.
- Cina – carne de pui la cuptor, cu sos de smantana si broccoli sotat.
Ziua 2
- Mic dejun – ardei gras umplut cu branza si oua fierte.
- Pranz – salata de rucola cu carne de curcan fiarta, oua fierte, avocado si branza cu mucegai.
- Cina – somon la gratar cu spanac sotat in ulei de cocos.
Exemple de gustari:
- Branza
- Avocado cu carne de pui
- Iaurt grecesc amestecat cu unt de arahide sau cu seminte
- Ciocolata neagra 90%
- O mana de nuci sau alune
- O mana de masline
- Ardei gras cu guacamole
Se recomanda ca meniul keto sa fie foarte diversificat, pentru un aport ridicat de nutrienti.
Asadar, dieta keto poate avea beneficii pentru unele afectiuni si poate ajuta la scaderea in greutate. Totusi, aceasta poate fi urmata doar pe termen scurt. Poti apela la un dietetician pentru o dieta keto organizata optim sau pentru o dieta personalizata.