TopGear.ro Actualitate Cum se calculează costul întreținerii unei mașini: costuri de bază și cheltuieli ascunse

Cum se calculează costul întreținerii unei mașini: costuri de bază și cheltuieli ascunse

de TopGear

Deși primul gând este acela că deținerea unei mașini personale reprezintă un lux, dacă ne oferim un moment răgaz să analizăm dintr-o perspectivă obiectivă, vom fi cu toții de acord că a devenit o reală necesitate. Însă cu ce responsabilități vine la pachet decizia de cumpărare? Procurarea unui autoturism implică mult mai mult decât costul de achiziție și cheltuielile „la vedere” pe care ni le asumăm odată cu acesta. De exemplu, plata combustibilului, încheierea asigurărilor obligatorii, seturile de anvelope de vară, respectiv cele de iarnă se înscriu în categoria costurilor de bază, de care fiecare proprietar știe să țină cont.

Pe lângă acestea, este important să luăm în calcul și cheltuielile de mentenanță care pot varia de la un autoturism la altul și reprezintă o investiție în confortul și siguranța noastră și a familiei. Orice mașină ne-am achiziționa, trebuie să anticipăm și cheltuielile adiacente, de la înlocuirea unor piese până la schimbarea mașinii. Pentru a preveni destabilizarea bugetului, ne putem îndrepta către o mașină second hand, pentru care reparațiile sunt mai accesibile. De asemenea, dacă optăm pentru plata în rate, nu vom simți achiziția mașinii ca pe o povară, pentru că rambursarea se va divide pe o perioadă mai lungă de timp. Totodată, accesarea unui împrumut prin intermediul unei instituții financiare nebancare (IFN) reprezintă o alternativă mai flexibilă în comparație cu băncile tradiționale.

Ca să îți poți face un calcul orientativ referitor la întreținerea noii tale mașini, vom face o scurtă trecere în revistă a cheltuielilor pe care le implică atât costurile de bază, cât și cele pe care le înțelegi mai bine mai degrabă post-achiziție.

Costurile de bază ale unei mașini

  • Costul de achiziție

Cel mai important criteriu de departajare înainte de a lua decizia finală de cumpărare este suma pe care ești dispus să o aloci, care depinde de marca mașinii, tipul acesteia și, mai ales, dacă este una nouă sau una deja rulată. 

  • Costurile fixe

Pentru a circula în condiții legale pe drumurile publice, este necesar să plătești, recurent, anumite taxe (rovinieta, polița RCA, ITP) și impozite auto care pot fi fixe, variabile în funcție de sistemul bonus-malus sau asigurător, dar și de categoria mașinii. De asemenea, aici mai vorbim și de anvelope, al căror preț diferă de la un producător la altul, de la o dimensiune la alta, la care se mai adaugă în final tariful de montare.

  • Costul carburantului

Cu siguranță știi deja că puterea motorului îți indică tipul de benzină sau de motorină pe care trebuie să îl folosești pentru ca autoturismul tău să fie cât mai performant. Această informație o găsești atât în cartea mașinii, cât și pe capacul care acoperă gura de alimentare a rezervorului.

Cheltuieli ascunse în întreținerea unei mașini

  • Costul de devalorizare a mașinii

Chiar dacă alegi să cumperi un autoturism nou sau unul rulat, este bine să te gândești, în prealabil, și la uzura mașinii. Astfel, pentru aceia care își doresc să o schimbe la 2-3 ani, cel mai rentabil ar fi să opteze pentru o mașină rulată.

  • Costul reviziilor pe perioadă scurtă

Este important să adopți o atitudine precaută și să nu amâni mentenanța mașinii tale, pentru că se va reflecta în performanța acesteia. Ar fi de preferat să nu aștepți ca un semnal luminos din bord să-ți indice că este necesar să schimbi uleiul și filtrele de polen, aer și combustibil, ci să mergi periodic la service autorizat. 

  • Costurile de întreținere pe perioadă lungă

Fie că ai cutie manuală sau automată, înlocuirea uleiului și schimbarea distribuției sunt aspecte peste care nu trebuie să treci cu vederea, iar mașina ta trebuie să ajungă de fiecare dată pe mâini bune pentru acestea. 

  • Costul pieselor care își ating durata maximă de viață

În această ultimă categorie intră piese precum – turbina, care se poate recondiționa, în schimb supapa EGR, injectoarele și filtrul de particule DPF se înlocuiesc. Acestea trebuiesc schimbate, de asemenea, în funcție de numărul de kilometri (capacitatea) până la care autoturismul a fost proiectat să opereze de către inginer. 

Indiferent dacă plănuiți să achiziționați o mașină manuală sau automată, pe benzină, motorină (diesel), hibrid sau electrică, puneți foarte bine în balanță nevoile pe care vă doriți să le acoperiți, dar și bugetul pe care sunteți dispuși să-l alocați. Dacă reprezintă o necesitate imediată pe care nu o puteți achita momentan din contul de economii, luați în calcul o mașină rulată și apelați cu încredere pentru un credit auto nebancar. Dacă aplicația merge conform planului, obțineți creditul în aceeași zi, iar întreg procesul de acordare a creditului se desfășoară exclusiv online. Astfel spus, sunteți doar la un click distanță de viitoarea mașină care să vă ducă în locul dorit la orice oră sau zi a săptămânii!

Related Articles