O mașină cu un interior îmbrăcat în piele va avea o valoare mai mare în timp. De aceea, numeroase modele de lux sunt echipate din fabrică cu un interior îmbrăcat în piele. Pielea naturală are un miros plăcut, care nu este perturbat de fumul de țigară sau alte elemente.
Alegerea tapițeriei din piele este costisitoare în momentul achiziției, dar aceasta poate fi considerată o investiție.
Cu toate aceste beneficii tapițeria auto din piele este totuși mai greu de întreținut.
- Pielea trebuie curățată o dată la trei luni pentru a păstra materialul strălucitor, fără pete și protejat. Excepția apare dacă mașina dvs. petrece mult timp în lumina directă a soarelui. În acest caz, curățați tapițeria din piele la fiecare două luni.
Desigur, dacă copiii, animalele de companie sau propriile obiceiuri duc la murdărirea interiorului din piele al mașinii dvs., va trebui să curățați și mai des.
Indiferent de frecvența cu care curățați tapițeria auto din piele, utilizați următoarele sfaturi pentru a obține cele mai bune rezultate.
- Evitați substanțele chimice care dăunează pielii
Dacă doriți ca pielea de pe scaunele auto să rămână moale și să arate bine, este important să evitați substanțele chimice care se știe că deteriorează pielea:
• Acetonă
• Alcool
• Petrol
De asemenea, evitați substanțele abrazive, inclusiv cele ușoare, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, deoarece acestea pot deteriora suprafața și pot estompa culoarea. Substanțele chimice dure sunt chiar mai periculoase, deoarece fac ca suprafața pielii să devină fragilă și să se crape.
- Pulverizați mai întâi soluția de curățare pe o cârpă
Întotdeauna pulverizați soluția de curățare pe cârpă și nu direct pe tapițeria din piele. Dacă pulverizați direct pe scaune, soluția riscă să intre în perforații sau cusături, ori în alte crăpături. Umezirea excesivă a pielii nu este bună, chiar și atunci când utilizați produse fine de curățare.
- Utilizați o perie cu păr moale pentru curățarea scaunelor din piele
Când o cârpă pur și simplu nu va face față pentru a curăța zonele murdare, veți avea nevoie de o perie cu păr moale. Va trebui să frecați în mișcări ușoare circulare. Atenție, periile dure vor risca să zgârie suprafața.
Pentru a găsi cele mai moi perii, căutați-le pe cele din păr natural de cal, care au o lungime de aproximativ un centimetru.
- Folosiți un prosop din microfibră
Pentru o atingere cât mai blândă, dacă murdăria de pe tapițerie din piele nu este prea multă și nu necesită o perie, folosiți întotdeauna un prosop din microfibră.
Nu folosiți niciodată cârpe obișnuite sau prosoape de hârtie pentru a șterge scaunele din piele, deoarece acestea sunt foarte abrazive. Deși par moi la atingere, fibrele lor dure vor lăsa zgârieturi și vor decolora materialul.
- Alegerea unei soluții de curățat de înaltă calitate
Pentru o curățare fără probleme alegeți soluții de înaltă calitate special destinate pentru curățat pielea. Astfel de soluții sunt concepute pentru a hidrata, revigora și proteja pielea, care va arăta grozav de-a lungul anilor.
Cele mai bune astfel de soluții conțin vitamina E pentru a hidrata pielea, menținând-o moale și fină. De asemenea, includ protecție UV, adică protejează pielea de razele dăunătoare ale soarelui chiar și în sezonul estival.
- Realizați un produs de curățare natural
Dacă doriți să încercați să faceți singuri un produs netoxic de curățare a tapițeriilor din piele, veți avea nevoie de:
• ¼ cană de ulei de măsline
• ¼ cană de oțet alb
• ¼ cană de apă
Se toarnă toate ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și se agită energic pentru a amesteca bine. Va trebui să utilizați imediat produsul de curățat, altfel uleiul și oțetul se vor separa în timp. Dacă se întâmplă acest lucru, agitați încă o dată înainte de a pulveriza amestecul pe cârpă.
Această opțiune este ieftină și funcționează de minune când trebuie să curățați rapid scaunele auto din piele. Dezavantajul este că nu protejează scaunele de razele UV și nici nu conține vitamina E pentru a menține materialul moale și flexibil.
- Cum scoateți petele de apă
Petele de apă creează un contur întunecat pe piele care nu iese cu o curățare normală. În schimb, le puteți îndepărta cu o cârpă umedă. Asigurați-vă că apa în care înmuiați cârpa este la temperatura camerei și frecați cât mai ușor posibil pentru a uda întreaga zonă afectată în mod uniform. Apoi, lăsați-o să se usuce complet înainte de a curăța zona cu o soluție specială pentru curățat tapițeria din piele. Poate fi necesar să repetați acest proces de mai multe ori pentru a îndepărta complet petele de apă.
- Cum scoateți petele de grăsime
Dacă grăsimea pătrunde în piele, aceasta va lăsa o pată uleioasă. Pentru a elimina această substanță problematică, trebuie mai întâi să îndepărtați cât mai multă grăsime cu o cârpă moale. Apoi, puteți presăra amidon de porumb sau pudră de talc neparfumată pe locul petei pentru a lăsa să se înmoaie restul de grăsime. Lăsați-l să stea cel puțin câteva ore sau chiar peste noapte înainte de a aspira totul și de a verifica locul. Repetați de câte ori este necesar pentru a îndepărta complet grăsimea.
- Cum scoateți petele de ulei
Uleiul seamănă mult cu grăsimea, cu excepția faptului că se scurge în piele mult mai repede, mai ales în secțiunile perforate. Va trebui să acționați rapid pentru a șterge uleiul imediat ce se varsă pentru a avea cele mai mari șanse de a îndepărta complet petele. După aceea, se toarnă o cantitate generoasă de pudră de talc sau amidon de porumb peste pata de ulei. Lăsați pulberea să înmoaie uleiul peste noapte, apoi reveniți a doua zi pentru a aspira totul. Este posibil să fie necesar să repetați acest proces de mai multe ori înainte ca pata să înceapă să dispară.
- Cum scoateți petele de cerneală
Cerneala este greu de curățat de pe tapițeria din piele, deoarece nu puteți folosi alcool sau acetonă. În schimb, va trebui să aplicați o soluție specială de curățat pielea pe un tampon de bumbac și să frecați ușor pata până când dispare. Înlocuiți tampoanele de bumbac pe măsură ce se murdăresc de cerneală pentru a îndepărta complet pigmentul pas cu pas.