TopGear.ro Diverse Ghid complet pentru deschiderea dosarului de dauna auto

Ghid complet pentru deschiderea dosarului de dauna auto

de TopGear

Deschiderea unui dosar de dauna implica procesul prin care se pot efectua reparatiile necesare la vehiculul implicat intr-un accident, pe baza politei de asigurare RCA a soferului responsabil de producerea accidentului. Primul pas in aceasta procedura consta in prezentarea la asigurator, insotit de soferul responsabil, pentru a completa declaratiile necesare.

In momentul in care va prezentati la un centru de daune auto, este extrem de important ca atat persoana pagubita, cat si soferul vinovat sa fie complet informati cu privire la documentele necesare pentru deschiderea dosarului, astfel incat sa se evite situatia neplacuta de a fi nevoiti sa efectueze mai multe deplasari. 

Asigurarea unei comunicari eficiente si a unei intelegeri comune intre ambele parti implica asigurarea faptului ca toate actele si informatiile necesare sunt cunoscute inainte de a merge la centrul de daune auto, minimizand astfel inconvenientele si necesitatea unor calatorii suplimentare.

Scurt rezumat despre dosarul de dauna

  • Deschiderea dosarului de dauna
  • Acte necesare pentru dosarul de dauna

Procedura de deschidere a dosarului de dauna auto

Situatia ideala in deschiderea dosarului de dauna este ca ambii soferi implicati in accident sa fie prezenti, evitand astfel un proces indelungat pentru obtinerea despagubirilor din partea companiei de asigurari RCA, care ar putea decide sa initieze o ancheta. In cazul in care compania de asigurari alege aceasta cale, intregul proces poate fi afectat in mod negativ in ceea ce priveste durata.

Cand soferii implicati in accident sunt din acelasi oras, se recomanda programarea unei intalniri pentru a se prezenta impreuna la sediul asiguratorului in vederea deschiderii dosarului de dauna.

Dosarul de dauna cuprinde declaratiile ambelor parti implicate, documentele solicitate de asigurator si o anexa cu fotografii ale daunelor suferite. Pe baza dosarului, se elaboreaza procesele-verbale de constatare si autorizatia de reparatie, necesare pentru prezentarea la service-ul auto. Majoritatea asiguratorilor au o lista de service-uri agredate cu care colaboreaza, astfel ca soferul este, de obicei, indrumat catre unul dintre acestea.

Dupa ce soferul aduce vehiculul la service, se constata avaria si se efectueaza reparatiile necesare. Factura emisa este trimisa direct catre asigurator, care efectueaza o verificare suplimentara, iar daca nu sunt identificate nereguli, se efectueaza plata despagubirilor.

Acte necesare pentru deschiderea dosarului de dauna

Pentru a evita multiplele deplasari la asigurator in vederea deschiderii dosarului de dauna, este important ca ambii soferi implicati sa fie pregatiti cu toate documentele necesare.

Atat victima, cat si soferul vinovat, trebuie sa se prezinte la asigurator cu urmatoarele documente:

  • Certificat de inmatriculare al masinii;
  • Permisul de conducere;
  • Buletin;
  • Polita de asigurare RCA;
  • Documente de transport, unde este cazul, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Pentru ca plata despagubirii sa poata fi efectuata pe baza asigurarii RCA, soferul vinovat trebuie sa ofere un consimtamant in scris pe procesul verbal de accident.

Exista si situatii speciale in care compania de asigurari poate solicita documente suplimentare:

  1. Daca vehiculul soferului vinovat este inregistrat pe numele unei firme, este necesara o notificare sau o autorizatie de despagubire emisa de catre firma detinatoare a masinii.
  2. In cazul in care vehiculul soferului vinovat este inregistrat in strainatate, se cere o copie a Cartei Verzi a automobilului (sau orice alt document de identificare al masinii si al soferului, dupa caz).

Aceste documente suplimentare sunt solicitate de catre compania de asigurari pentru a verifica si confirma detaliile specifice ale cazului si pentru a se asigura ca procesul de despagubire este in concordanta cu conditiile si cerintele asigurarii RCA.

Accidente cu victime si accidente cu autor necunoscut

In situatia in care un accident se soldeaza cu victime, este putin probabil sa se ajunga la o intelegere amiabila intre parti. Victima trebuie sa se prezinte la politie, unde se vor furniza urmatoarele informatii pentru identificarea soferului vinovat (in cazul in care acesta refuza sa se prezinte impreuna cu victima):

  • Numarul de inmatriculare al vehiculului implicat in accident;
  • Marca vehiculului;
  • Tipul vehiculului;
  • Datele de contact ale martorilor oculari (pe cat posibil).

Dupa depunerea actelor la dosarul de dauna, se recomanda pastrarea unei copii a acestor documente, impreuna cu o copie a notei de constatare emisa de inspectorul de dauna. 

Aceste copii pot fi utile pentru consultare ulterioara si pot servi ca dovada in procesul de solutionare a daunelor si obtinere a despagubirilor.

Daca ti se par complicate aceste procedure, sfatul nostrum este sa te adresezi specialistilor. Echipa dauneauto-bucuresti.ro ofera consultanta specializata si gratuita in deschiderea dosarelor de daune.

Related Articles