In anotimpul rece, incalzirea locuintei intr-un mod eficient este o prioritate. In contextul crizei energetice, in care costurile tind sa creasca incontinuu, este necesar sa faci economie. Vom incerca sa prezentam mai jos cateva metode care sa minimalizeze costurile cu incalzirea in aceasta iarna, dar si impactul negativ asupra mediului. Iata cum poti reduce facturile, pastrand in acelasi timp confortul termic in casa ta:
- Alege un sistem performant de incalzire
Folosind un sistem modern, poti reduce costurile cu incalzirea cu pana la 20% si vei proteja mediul inconjurator. Sistemele vechi de incalzire risipesc energie si bani. Asadar, investeste intr-un sistem modern de incalzire, economic si sustenabil. Indiferent ca folosesti o centrala pe curent, gaz, lemn sau o pompa de caldura, opteaza pentru un sistem performant.
- Redu temperatura din casa
Reducand temperatura ambientala cu numai un grad poti economisi 5-6% din energia necesara incalzirii. Deci, asigura-te ca termostatul este setat corect. In sufragerie se recomanda o temperatura de 20-22 grade, in dormitor, 17-18 grade, iar in baie 22-24. In perioada in care nu esti acasa, seteaza termostatul pe o temperatura minima (16-17 grade), pentru ca sistemul de incalzire sa nu functioneze inutil la capacitatea maxima programata.
- Economiseste apa calda
Incalzirea apei utilizeaza peste 12% din necesarul energetic. Redu cantitatea utilizata de apa calda si fa dus in loc de baie. Nu vei economisi numai apa, ci si energie termica. Este recomandata utilizarea bateriilor de baie si bucatarie cu preamestec si reglajul temperaturii, cat si para de dus cu pulverizare cu presiune. Sistemele de recirculare a apei calde menajere sunt, de asemenea, foarte utile.
- Aeriseste inteligent
Pastreaza usile si ferestrele bine inchise. Evita ventilarea continua prin ferestre rabatate si introdu valuri mari de aer proaspat intr-un timp scurt. In aceste sens, deschide larg ferestrele din zone opuse ale casei pentru a crea curent, timp de cinci minute. Astfel, vei improspata aerul din casa si vei elimina umiditatea. De asemenea, o solutie foarte potrivita este instalarea unui sistem de ventilatie rezidentiala – acesta asigura necesarul de aer proaspat si mentine un nivel optim de umiditate.
- Redu pierderile de caldura si profita de lumina naturala
Tine inchise usile camerelor in care s-a incalzit, pentru a nu pierde aerul cald din interior. Trage draperiile, obloanele cu role sau jaluzelele. In acest mod, incaperile se vor mentine la temperatura confortabila un timp mai indelungat. Profita de sursele gratuite de energie, cum ar fi lumina naturala a soarelui, si ridica obloanele atunci cand este insorit.
- Respecta termenul de verificare si mentenanta
In cazul in care caloriferele nu se incalzesc bine, acestea trebuie aerisite. Verifica in mod regulat sistemul vechi de incalzire pentru a te asigura ca functioneaza eficient. Acest lucru te ajuta sa eviti defectiunile si emisiile de poluanti, prelungeste durata de functionare si creste eficienta sistemului tau de incalzire.
- Evita sistemele care consuma multa electricitate
Atat incalzitoarele electrice, cat si cele cu infrarosu consuma o cantitate insemnata de energie electrica. Pe cat posibil, incearca sa eviti consumatorii mari de electricitate si informeaza-te temeinic inainte de a achizitiona un sistem de incalzire.
- Foloseste un sistem smart de control pentru incalzire
Sistemele moderne de incalzire beneficiaza de moduri smart de control, care-ti permit sa ajustezi incalzirea locuintei in functie de obiceiurile si programul familiei tale. Astfel, poti regla detaliile legate de temperatura si umiditate din locuinta ta de pe smartphone.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o temperatura a aerului din incaperi intre 19 si maximum 21 de grade Celsius. Este de preferat sa pui o haina in plus pe tine cand iti este frig, dar sa respiri un aer cu temperatura potrivita. Urmeaza metodele de mai sus pentru a avea un consum de energie eficient si sustenabil..
Sursa foto: pixabay.com