TopGear.ro Diverse Incursiune în paradisul verde al Apusenilor, festivalurile tradiționale

Incursiune în paradisul verde al Apusenilor, festivalurile tradiționale

de TopGear

Pentru cei care iubesc natura și aventura, unul dintre cele mai frumoase locuri din țară este zona Munților Apuseni. Din acest an, zona a devenit mai accesibilă și datorită deschiderii șoselei Transapuseana, iar oferta turistică este bogată. Pe lângă frumusețe și ospitalitate, festivalurile din această regiune oferă o incursiune inedită în cultura și obiceiurile locuitorilor de aici.

Paradisul verde

Căldura a sosit și, o dată cu ea, dorința de a ieși cât mai mult la aer în timpul liber. Activitățile în aer liber trebuie trecute și ele pe agenda activităților de relaxare, pe lângă  vizionarea unui film, o carte bună sau un joc pe cazino NetBet Romania. Sunt căutate zonele verzi, natura și, de ce nu, și un pic de aventură. Printre zonele turistice cu care țara noastră se mândrește sunt și Munții Apuseni, o oază în care timpul parcă stă pe loc. Pe lângă paradisul natural pe care îl oferă, este și o destinație pentru cei care apreciază tradițiile locale și atmosfera festivă. Festivalurile din această regiune oferă o incursiune captivantă în cultura și obiceiurile

locuitorilor din Apuseni. De la sărbătorirea tradițiilor agricole și meșteșugurilor locale până la festivaluri de muzică și artă, există evenimente pentru toate gusturile și preferințele.

Târgul de fete de pe muntele Găina

Acesta este un binecunoscut loc de întâlnire al moților și crișenilor de sute de ani. La început se întâlneau aici pentru a face schimb de produse și a petrece împreună. Târgul de fete aduna acum nu numai localnici ci și turiști din România și din alte țări pentru a asista la spectacole folclorice și mai nou și de muzica ușoară. Acest târg are loc atât pe vârful muntelui Găina cât și la baza acestuia, în comuna Avram Iancu, comuna în care s-a nascut binecunoscutul Crai al munților din Țara Moților.

Festivalul Roșia Montană Alive

În acest an, Festivalul va cuprinde patru evenimente majore: Ziua Copiilor, Roșia Montană Unplugged, Roșia Montană Alive și Noaptea Muzeelor. Ziua Copiilor va avea loc pe 1-2 iunie și va cuprinde ateliere educative pentru copii, piese de teatru și jocuri cu Cercetașii Roșia Montană, iar în perioada 15-18 august, Roșia Montană Unplugged va fi un festival care combină natura, drumețiile și patrimoniul local cu muzica live și instrumentală. Roșia Montană ALIVE va avea loc pe 23-25 August, se află deja la a 3 a ediție și va cuprinde spectacole de teatru, filme, muzică, seri DJ și trasee ghidate în diverse locații ale sitului UNESCO Roșia Montană, iar Noaptea Muzeelor va avea loc pe 31 August, o seară în care se vor pune în lumină Muzeul Mineritului și alte clădiri de patrimoniu prin concerte, piese de teatru și tururi ghidate.Intrarea va fii liberă la toate evenimentele.

Festivalul Zmeielor din Gârda de Sus și Târgul de la Călineasa

Festivalul Zmeielor din Gârda de Sus este un eveniment care marchează începutul primăverii în Munții Apuseni. Locuitorii din sat și vizitatorii se adună pentru a construi și zbura zmeie colorate în cerul senin, într-o tradiție veche de secole. Atmosfera este plină de veselie și bucurie, iar participanții au ocazia să se bucure de muzică tradițională, dansuri și preparate culinare locale. Un eveniment asemănător cu târgul de fete de pe muntele Găina, însă de

dimensiuni mult mai mici, are loc în fiecare an în luna iulie în Poiana Călineasa – în apropiere de satul Casa de Piatra Arieșeni, cu o săptămâna înaintea târgului de la Găina. Este o tradiție de sute de ani pornită de la localnicii care duceau animalele la pășunat pe munte. La acest târg se adunau toți și petreceau împreună.

Festivalul Meșteșugurilor Tradiționale din Arieșeni

Festivalul Meșteșugurilor Tradiționale din Arieșeni este o ocazie de a sărbători meșteșugurile și tradițiile locale din Munții Apuseni. Artizanii din zonă își expun creațiile și își demonstrează priceperea în lucrul cu lemnul, lutul, lâna și alte materiale tradiționale. Vizitatorii pot admira și achiziționa obiecte de artă și suveniruri autentice, în timp ce se bucură de spectacole de dansuri și cântece tradiționale. Merită menționate și Târgul Naţional de Turism Rural din Albac, unicul târg de acest gen din România, care are loc în luna mai, și Festivalul de Film Etnografic din Vadu Moților.

Sursa foto:  unsplash

Key Word: Festivaluri Apuseni

Meta: Festivalurile Munților Apuseni completează oferta turistică bogată a zonei

Site: topgear.ro

Related Articles