TopGear.ro Diverse La ce să fii atent când cumperi o mașină second hand: 3 recomandări utile

La ce să fii atent când cumperi o mașină second hand: 3 recomandări utile

de TopGear

Atunci când te decizi să îți achiziționezi o mașină este un moment important. Fie că vrei să îți schimbi mașina pe care o conduci sau ca îți cumperi prima ta mașină, trebuie să analizezi foarte bine toate variantele pe care le ai și să alegi ce crezi că este mai potrivit pentru tine. Atunci când mașina aleasă este una second hand, este și mai important să faci anumite investigații, pentru a nu risca să nu te poți bucura cum trebuie de achiziția ta. Noi îți oferim trei sfaturi care te pot ajuta să iei cea mai bună decizie.

Verifică mașina după numărul VIN

Numărul VIN sau seria de șasiu este un factor foarte important atunci când îți cumperi mașina. Cu ajutorul acestui număr, poți afla istoricul mașinii. Există platforme specializate unde poți introduce acest număr și vei primi un raport cu întreaga poveste a mașinii, de la marcă, model, producător și unde a fost asamblată, până la evenimente rutiere în care aceasta fost implicată, dacă este cazul, sau perioadele în care s-au efectuat verificări tehnice periodice, unde s-au făcut aceste verificări și de către cine. De asemenea, dacă mașina face parte dintr-un model sau ediție care a avut vreun defect din fabricație, sau a fost rechemată la producător din cauza anumitor probleme din fabrică, toate acestea se regăsesc în raportul primit. Cel mai important, acest raport va conține km reali ai mașinii, ceea ce pe bordul acesteia poate fi modificat de către vânzător, pentru a ajuta la vânzare.

Uzura interioară și exterioară a mașinii și posibilele accidente în care a fost implicată

 Cum poți să îți dai seama dacă vânzătorul îți dă informații reale? Păi simplu, daca în anunț apare ca având 100.000 km la bord, însă tu când o vezi observi urme de uzură exagerate, de exemplu la pedale, la volan sau la scaunul șoferului, atunci e foarte posibil ca această mașină să aibă chiar și peste 250.000 km reali. Daca te uiți la motor, trebuie să găsești o zonă curată, fără urme de scurgeri de ulei. Daca o mașină pierde ulei sau alte lichide vei observa ușor. De asemenea, dacă observi urme de sudură, lipire, elemente îndoite sau rupte, este foarte posibil ca această mașină să fi fost implicată într-un eveniment rutier. În momentul în care alegi să cumperi o mașină, pornește-o și ascultă-i atent motorul și fă un drive test. În urma acestuia îți poți da seama dacă are direcția afectată, fie de o problema la pompa servodirectie, fie din cauza unghiului roților directoare. Poți observa dacă a fost implicată sau nu într-un accident și urmărind linia pragurilor și a stâlpilor. La o mașină fără lovituri această linie trebuie să fie continuă.

Caroseria și apariția ruginei

O mașină nu trebuie să fie veche ca să fie ruginită. Este suficient ca aceasta să nu fi fost bine îngrijită și atunci apare rugina, care este o problemă serioasă. De obicei aceasta apare din cauza materialelor antiderapante care sunt aruncate pe șosele iarna. Acestea conțin sare și nisip, o combinație letală pentru tabla mașinii. Nisipul zgârie tabla mașinii iar sarea acționează prin coroziune. Pentru a evita să se ajungă la rugină, mașina trebuie îngrijită corespunzător și dusă la spălătorie cât mai des pentru a elimina acestea depuneri. O mașină care nu a fost îngrijită va avea foarte repede urme de rugină. Când îți cumperi o mașină trebuie maxim să ai nevoie de o baterie rombat, nu să investești în alte reparații și piese de schimb.

Related Articles