Minimalismul reprezintă un curent artistic care are scopul de a prezenta o idee(o pictură, fotografie, clădire etc.) în cea mai simplă modalitate posibilă. Acest curent artistic a fost preluat şi de către arhitecţi şi de către designerii interiori, stilul minimalist fiind unul foarte popular când vine vorba de reamenajarea unei încăperi.
Pentru a ajunge la un asemenea rezultat, designerii interiori se folosesc de mobilă fără modele, cu volumetrie cât mai simplă, o lipsă aproape completă de accesorii interioare, culori pământii deschise, totul pentru a oferii camerei un aspect cât mai geometric cu putinţă. Dar dacă vă doriţi să vă transformaţi locuinţa într-una cât mai minimalista cu putinţă, fără să vă consultaţi cu un expert în domeniu, atunci puteţi face acest lucru foarte uşor.
Tipuri de mobilier pentru un apartament minimalist
Când căutaţi mobilier minimalist, trebuie să ţineţi minte câteva reguli. Trebuie să evitaţi cât se poate de mult unghiurile care nu sunt perpendiculare, trebuie să menţineţi paleta de culori redusă, accentele de coloare fiind aduse de către tablouri şi de către plante, şi trebuie să evitaţi modelele stridente şi tiparele, texturile materialelor fiind singurele acceptate. Corpurile de iluminat, de preferat să fie ascunse sau să se amestece cu pereţii, acest lucru putând fi obţinut prin utilizarea unor spoturi led. Dacă vă doriţi o anumită paleta de culori, una în care una dintre culori să fie mai stridentă decât celelalte, atunci cel mai bun mod de a reprezenta acea culoare este canapeaua. Deoarece canapeaua este una dintre cele mai voluminoase şi importante articole de mobilier din casă, este un loc foarte bun pentru a adăuga o anumită culoare care să le învingă pe celelalte. Dar dacă optaţi spre această idee, restul locurilor unde se vă regăsii acea culoare va fi în accesorii mărunte precum vaze sau tablouri. Cu privire la spaţiul de depozitare din încăpere, puteţi evita dulapurile care au mânere, deoarece aceste aduc tipul de detaliu pe care încercaţi să îl evitaţi. Pentru mai mult spaţiu de depozitare, o bibliotecă pe asimetrica pe diferite nivele este perfectă, mai ales dacă sunteţi un adept al cititului.
Câteva idei pentru reamenajarea încăperilor
Lucrul cel mai important când doriţi să reamenajaţi o cameră într-un stil minimalist este menţinerea unui aspect rectangular, geometric. Acest lucru este obţinut prin formele mobilierului şi prin adăugarea tablourilor şi decoraţiunilor pe pereţi, în forme patrulatere regulate. Când vine vorba de sistemul de iluminat, o lustră sau o veioză strica aspectul pe care încercaţi să îl obţineţi. Puteţi să ascundeţi un spot led prin spatele mobilei sau să il încadraţi în interiorul peretelui, pentru a nu deranja ritmul formelor cu care lucraţi. Dacă vă doriţi un strop de culoare în casa dumneavoastră, atunci câteva plante de diferite mărimi nu strică. Acestea vor crea un contrast interesant între formele naturale, organice pe care le deţin, şi unghiurile perfect drepte ale mobilierului.
Desigur că cea mai bună modalitate de a amenaja o încăpere este prin a experimenta, orice regulă fiind creată pentru a fi încălcată mai târziu. Şi cu nouă accesibilitate la toate site-urile profesioniste în acest domeniu, mobilarea unei locuinţe nu a fost cândva mai ușoară că acum.