TopGear.ro Diverse Permis categoria B: 5 lucruri pe care sa NU le faci la examenul de permis de conducere

Permis categoria B: 5 lucruri pe care sa NU le faci la examenul de permis de conducere

de TopGear

Știai că 99% din toate accidentele rutiere sunt cauzate de eroare umană? Adevărul trist este că majoritatea șoferilor continuă să facă aceleași greșeli. Forțarea culorilor semaforului, neacordarea de prioritate și lipsa semnalizării intenției șoferului sunt doar câteva dintre lucrurile pe care un deținător permis categoria B le poate face din neatenție sau lipsă de concentrare.

Tocmai de aceea, rigorile impuse pentru obținerea permisului de conducere categoria B nu fac altceva decât să întărească nevoia de a induce șoferilor și potențialilor șoferi ideea că trebuie să fie responsabili și extrem de atenți în momentul în care se avântă pe drumurile publice.

Dacă ești pe punctul de a te înscrie la cursurile de permis auto categoria B sau chiar de a susține examenul pentru obţinerea permisului de conducere, te invităm să rămâi alături de noi pentru a afla cel puțin 5 lucruri pe care să NU le faci în momentul în care susții examen auto.

Când te poți înscrie la examenul pentru permisul de conducere?

Să începem cu începutul. Permisul auto permite conducerea unui ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă maximă totală este de 750 kg. În vederea obţinerii permisului de conducere a unui autovehicul din categoria B și o remorcă trebuie să ai vârsta minimă de 18 ani împliniţi.

Cu toate acestea, te poți înscrie la școala de șoferi înainte de vârsta de 18 ani, condiția este susținerea probelor scrise și practice în momentul în care candidatul dispune de vârsta minimă legală. De reținut este că un permis categoria B permite conducerea absamblului de vehicule format din vehiculul trăgător și remorca de 750 kg cu condiția ca numărul de locuri să nu fie mai mare de 8 în afara locului conducătorului auto.

Reguli înscriere permis categoria B

Nu sunt foarte multe, însă dacă cel puțin un punct din cele pe care urmează să ți le prezentăm nu este respectat, s-ar putea să nu te poți înscrie la examenul auto pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B.

Deja am punctat faptul că trebuie să ai cel puțin 17 ani și 9 luni pentru a începe școala de șoferi pentru categoria B. După împlinirea vârstei de 18 ani, poți susține examenul la Poliție. Un alt aspect la fel de important precum vârsta este și că trebuie să fii declarat apt din punct de vedere medical și psihologic.

Pentru a obține dreptul de a conduce autovehicule corespunzătoare categoriei de permis B, trebuie să fii apt din punct de vedere psihologic și medical. Aceasta presupune evaluări medicale și psihologice la cabinetele medicale autorizate.

De asemenea, nu trebuie să fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la articolul 24 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Aceste infracțiuni includ, printre altele, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a drogurilor, participarea la curse ilegale cu autovehicule sau refuzul de a se supune testării cu aparatul etilotest.

Pentru a obține permisul de conducere categoria B, ai nevoie de buletinul sau cartea de identitate în momentul semnării contractului de prestări servicii la școala de șoferi aleasă. După îndeplinirea acestor condiții, poți începe să urmezi școala de șoferi pentru categoria B și să susții examenele necesare pentru obținerea permisului de conducere.

5 lucruri pe care sa NU le faci la examenul de permis de conducere

Promovarea examenului de conducere la prima încercare poate fi o experiență incredibilă pentru unii, dar pentru alții poate fi o adevărată provocare. Cu toate acestea, indiferent de cât de mult timp și efort ai investit în timpulpregătirii teoretice şi practice cu un instructor auto atestat, trebuie să ai în vedere câteva lucruri pe care să NU le faci la examen.

Există o mulțime de moduri prin care poți pica testul, dar instructorii de conducere au observat că există un set comun de obiceiuri care apar din nou și din nou. Vezi care sunt 5 cele mai frecvente greșeli pe care șoferii le practică în timpul examenelor auto pentru obținerea de permise de conducere pentru categoriile B, B1 și BE.

#1. Nu te lăsa copleșit de emoții

Este adevărat că emoțiile pot afecta performanța ta în timpul examenului de conducere. Încearcă să îți păstrezi calmul și să te concentrezi asupra indicațiilor primite. Iată câteva sfaturi utile prin care poți combate această piedică pusă de emoții:

  • încearcă niște exerciții de respirație și relaxare înainte de examen pentru a-ți reduce nivelul de anxietate
  • amintește-ți că examinatorul este acolo să îți evalueze abilitățile de conducere și nu să te judece
  • concentrează-te pe sarcina primită și ignoră orice distragere de la conducerea propriu-zisă

#2. Nu face manevre bruște fără avertisment

Prezentarea la examen trebuie să facă dovada pregătirii teoretice și practice în baza minimului de ore de condus în funcție de categorie. În acest sens, candidatul trebuie să îndeplinească câteva cerințe minime de pregătire în conducerea vehiculului, precum a știi când și cum să frâneze. Fii atent și evită manevrele bruște atunci când conduci, deoarece acestea pot pune în pericol atât viața ta, cât și a celorlalți participanți la trafic.

#3. Nu forța trecerea la culoarea galbenă a semaforului

Codul rutier prevede penalizări pentru culoarea roșie, într-adevăr. Totuși, este important să respecți toate regulile de circulație pentru a lua permisul de conducere din prima. Dacă semaforul este pe galben, ar trebui să încetinești și să te pregătești să oprești în siguranță la semaforul roșu.

Forțarea trecerii la culoarea galbenă a semaforului poate fi periculoasă și poate duce la accidente. În plus, este posibil să primești puncte de penalizare sau să nu treci examenul pentru permisul de conducere dacă încalci regulile de circulație.

#4. Nu uita să îți semnalizezi intenția

Semnalizarea intențiilor este una dintre cele mai importante reguli de circulație și este esențială pentru a conduce în siguranță. În timpul examinării pentru obținerea permisului de conducere, este important să semnalizezi întotdeauna intențiile tale înainte de a efectua o manevră, cum ar fi schimbarea direcției, schimbarea benzii sau oprirea autovehiculului.

#5. Nu uita să acorzi prioritate pietonilor

Probabil principalul motiv pentru care cei mai mulți candidați nu reușesc să obțină permisul de conducere din prima este pentru că nu acordă prioritate pietonilor pe trecere. În timpul examenului pentru obținerea permisului de conducere, trebuie să demonstrezi că ești atent la tot ce te înconjoară: de la alți participanți la trafic până la pietoni.

Atunci când te apropii de o trecere de pietoni, trebuie să încetinești și să fii pregătit să oprești pentru pietoni. Dacă există pietoni care traversează deja, trebuie să aștepți până când aceștia ajung în siguranță la cealaltă parte a străzii înainte de a continua să conduci.

Obține permis categoria B din prima! Înscrie-te la cursurile școlii TEO pe VreauPermis.ro!

Vrei să iei permisul din prima? Alege cea mai bună școală de șoferi și începe cursurile de pregătire! Școala de șoferi TEO te învață să conduci ca un profesionist și să poți face față cu brio condițiilor de trafic. O dată absolvit examenul, permisul de conducere se eliberează în termen de câteva zile.

Related Articles