TopGear.ro Diverse Proiect de lege: Se scurtează perioada în care mașinile abandonate pot rămâne în parcările publice

Proiect de lege: Se scurtează perioada în care mașinile abandonate pot rămâne în parcările publice

de TopGear

Se scurtează perioada în care mașinile abandonate pot rămâne pe în parcările publice sau private. Șapte parlamentari USR au depus un proiect de lege în procedură de urgență care propune scurtarea perioadei de la un an la șase luni.

Inițiativa celor șapte parlamentari vizează șiincluderea autoturismelor înmatriculate în străinătate în categoria “vehicule fără stăpân”, care face referire la un “vehicul de orice categorie, fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculat în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut”.

Un vehicul abandonat este un “vehicul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu corespunde circulației pe drumurile publice, conform rigorilor impuse de lege”.

La ora actuală, legea permite parcarea acestor vehicule pe domeniul public pentru o perioadă de un an înainte de a fi considerate ca fiind „fără stăpân”.

Proiectul de lege prevede și obligația proprietarului sau a deținătorului legal de a prezenta dovada achitării taxelor auto, a amenzilor și dovada efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP), în termen de cinci zile de la primirea somației prin poștă sau curierat rapid, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire.

Ce se întâmplă cu mașinile abandonate?

Dacă proprietarul nu răspunde somației, primăria va putea vinde autoturismul, la10 zile de la comunicarea somației proprietarului sau va putea să-l trimită la unitatea de colectare a deșeurilor.

Proprietarii care primesc somație și care, în termen de cinci zile, nu ridică vehiculul de pe domeniul public sau privat al statului sau al unității administrativ teritoriale, va fi amendat cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.

Aproximativ 3.000 de mașini abandonate indentificate, dar încă neridicate de autorități, se află în București. Se regăsesc 300 de astfel de vehicule și în Brașov. În Galați, autoritățile locale au demarat deja procedura de ridicare a vehiculelor părăsite pe domeniul public.

Inițiativa parlamentarilor USR a fost depusă la Senat, în procedură de urgență.

Citește și…

Citeste mai mult pe aici

Related Articles