TopGear.ro Actualitate Școala de șoferi, mai ieftină în România: o soluție pentru românii din diaspora

Școala de șoferi, mai ieftină în România: o soluție pentru românii din diaspora

de TopGear

În multe țări europene, precum Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie, obținerea permisului de conducere reprezintă o investiție serioasă. Costurile școlii de șoferi pot ajunge cu ușurință la câteva mii de euro, iar procesul de obținere este adesea mai complex și mai strict comparativ cu România. Această realitate îi determină pe mulți români stabiliți în străinătate să revină temporar în țară pentru a urma școala de șoferi, economisind astfel sume considerabile.

Diferențe semnificative de costuri

În Germania, prețul pentru obținerea permisului de conducere poate varia între 2.000 și 3.500 de euro, în funcție de oraș și numărul de ore practice necesare. În Franța și în Marea Britanie, costurile medii sunt de aproximativ 2000 de euro, iar în Italia și Spania între 1000 și 1200 de euro. Aceste sume includ cursurile teoretice și practice, taxele pentru examen.

În România, însă, costurile sunt semnificativ mai mici. De exemplu, la Școala de Șoferi Dicu din Bucuresti, sector 6, cursurile costă între 2000 lei (cat. B) și 3.000 de lei (cat C+E), adică aproximativ 400 – 600 de euro, fiind mult mai accesibile pentru cei din diaspora.

Concediul – soluția optimă pentru a urma școala de șoferi în România

Pentru a profita de diferențele de preț, mulți români plecați în străinătate își iau concediu– între 3 și 5 săptămâni, nu neapărat consecutive – pentru a urma școala de șoferi în România. Aceștia aleg, adesea, școli auto care oferă programe intensive sau flexibile.

În plus, mediul familiar și posibilitatea de a vizita familia sau prietenii în tot acest timp, reprezintă avantaje suplimentare.

În străinătate, cursurile auto durează și până la 6 luni. În schimb, în România, perioada de școlarizare pentru obținerea permisului de conducere la categoria B este de 4 săptămâni, în care sunt incluse 24 ore de legislație rutieră și 30 de ore conducere practică. Iar perioada de școlarizare pentru obținerea permisului de conducere la categoria CE este de 2 săptămâni; în acest interval sunt incluse 10 ore de legislație rutieră și mecanică și 10 ore de conducere. 

Pentru categoria B, cursurile durează aproximativ 4 săptămâni, însă programul este flexibil și permite pauze între ședințe. De exemplu, un cursant poate parcurge două săptămâni de cursuri teoretice și practice, urmate de o pauză de două săptămâni, apoi continuate cu alte sesiuni practice. Cursanții au la dispoziție o perioadă minimă de 4 săptămâni și o perioadă maximă de până la un an. În funcție de programul și disponibilitatea lor, românii se pot organiza și pot îmbina utilul cu plăcutul.

Dacă locuiești în București, la mică distanță de stațiile de metrou Gorjului, Lujerului, Păcii sau Crângași, alege școala de șoferi DICU. Spre deosebire de alte scoli de soferi din sectorul 6, cursurile auto se pot plăti și în 2-3 tranșe. De asemenea, beneficiezi de program flexibil pentru orele de conducere și punctele de întâlnire. 

Aspecte legale

Conform reglementărilor UE, un permis obținut într-un stat membru este valabil în toate celelalte state UE. Totuși, pentru a obține permisul în România, candidații trebuie să demonstreze rezidența în țară pe perioada cursurilor și a examenului.  

De ce își doresc românii plecați în diasporă permis auto?

Există numeroase locuri de muncă unde un permis de conducere este esențial. Iată câteva exemple:  Șofer profesionist (categoria B, C, D, E) – camioane, autobuze, autocare; Curier/Delivery – livrări cu mașina sau duba pentru firme de curierat, magazine; Taximetrist / Ride-sharing ; Șofer personal – pentru persoane fizice sau companii; Agent de vânzări – deplasări între clienți pentru prezentări și oferte; etc.

În plus, mulți români locuiesc în zonele limitrofe ale orașelor mari și vor să se deplaseze cu mașina personală către și de la locul de muncă.

Obținerea permisului de conducere în România rămâne o soluție atractivă pentru mulți români din diaspora, datorită diferențelor semnificative de costuri. Multe școli de șoferi din România oferă programe flexibile, iar învățarea și examinarea în limbă maternă cresc șansele de succes.

Related Articles