Majoritatea românilor iubesc shaorma, motiv pentru care o savurează pofticioși în orice anotimp.
Shaorma, un concurent serios pentru pizza
Deși pizza rămâne fără îndoială preparatul fast food numărul 1 și la noi în țară, shaorma vine tare din urmă, mai ales că este un aliment extrem de hrănitor, ce se poate realiza într-o varietate extrem de mare de rețete, atât pentru vegetarieni, cât și pentru carnivori.
Secretele care stau la baza realizării unei shaorme delicioase îl constituie atât ingredientele de calitate foarte bună, cât și folosirea unui aparat pentru shaorma realizat de o companie producătoare de top.
Dacă ești proprietarul unei unități fast food fixe sau mobile, categoric este o bună idee să îți achiziționezi un aparat pentru shaorma de calitate, deoarece profiturile vor veni rapid. Orice trecător pe care îl va răzbi foamea sau pofta se va opri să își achiziționeze o porție de shaorma pe care o va savura chiar și din mers, fără a pierde timp prețios.
În mod tradițional, la noi shaorma este preparată folosind carnea de pui friptă în niște țepușe speciale, puse pe o platformă ce se rotește. La acest ingredient de bază – carnea, se adaugă apoi diverse tipuri de legume și sosuri, toate puse pe o foaie subțire de aluat.
Dintr-un anumit punct de vedere putem spune că shaorma este un soi de clătită cu o umplutură extrem de specială și foarte hrănitoare.
Carnea trebuie să fie proaspătă pentru a fi suculentă, legumele foarte bine spălate și uscate. Eventual ele se trag și într-o tigaie sau se pot gratina pe grill, astfel încât excesul de umiditate să dispară, iar preparatul final să nu fie foarte moale.
Condimentele au un rol deosebit de important atunci când se prepară shaorma. De la busuioc, turmeric, coriandru, ardei iute, până la a adăuga chiar și nuci în componență. Sosurile pot fi de tipul maionezelor, dar nici calitățile sosului de roșii nu sunt ignorate. Ideea este ca sosul să fie gros. Sub nici o formă shaorma nu se încălzește în cuptorul cu microunde, deoarece se strică gustul și aroma finală a preparatului.
Secrete în prepararea shaormei
Indiferent că este vorba de o cafenea, un restaurant, o rulotă alimentară, o tonetă sau un chioșc, shaorma preparată corect nu este deloc o mâncare grasă și nesănătoasă.
Cu un gust divin, ea poate să înlocuiască foarte bine una dintre mesele de pe parcursul zilei.
Foaia de aluat trebuie să fie subțire, întinsă și să nu se rupă, să nu fie nici foarte groasă, dar nici străvezie, pentru a elimina riscurile ca umplutura să cadă, să se împrăștie.
Pentru a preveni căderea umpluturii unii specialiști din domeniu întorc marginea, o pliază, înainte de a aplica sosul: îndepărtează ușor marginile și întorc partea scurtă la fel ca la o clătită.
Ingredientul principal este carnea de calitate, suculentă. Ea poate fi atât carne de pui, dar există și shaorma cu carne de porc, miel, vită sau, de ce nu, chiar și shaorma cu carne de vânat.
Înainte de frigere, carnea trebuie marinată și condimentată pentru a fi mai gustoasă. Pentru aceasta se folosesc condimente speciale orientale, dar unii pun doar sare și piper.
Ca umplutură, libertatea este infinită: brânză, ciuperci, roșii, castraveți acri, ardei, porumb. Morcovii nu sunt nici ei de ignorat. Secretul este însă acela de a usca foarte bine legumele și ierburile pentru ca totul să stea foarte bine legat.
Există și rețete în care se utilizează cartofi prăjiți sau cartofi la cuptor piure, doar că astfel se diminuează gustul unei shaorme adevărate.
Rețeta clasică include coriandru, piper, turmeric, ardei. Se pot utiliza de asemenea alte condimente orientale după gust. Turcii pun și cafea neagră și scorțișoară, alune pentru sațietate, fistic și chiar fructe uscate.
Mulți oameni consideră că shaorma trebuie condimentată cu maioneză, ketchup și muștar, dar este greșit.
Întâi se aplică un strat subțire de sos, apoi se așează legumele, brânza și ciupercile, carnea. Pe deasupra se presară cu verdeață, sos și mirodenii.
Mai nou se folosește carne dietetică de tip vițel, curcan sau pui, care are un conținut de grăsimi scăzut, multe vitamine din grupul B-urilor, dar și vitaminele A și E, precum și minerale precum ar fi: potasiu, fier, fosfor, mangan, iod.
Dacă mai punem și multe legume verzi proaspete, bogate în vitamine, fibre, se poate găti un produs gustos și sănătos. Maioneza este mai nou înlocuită cu kefir care nu doar că are un număr scăzut de calorii, dar este și foarte sănătos sau se poate face un sos de smântână cu usturoi sau o pastă de roșii preparată pe loc.
Shaorma este un preparat care are puține contraindicații. Acestea se referă în special la acele persoane care nu suportă mâncarea picantă, adică au probleme cu tractul gastrointestinal și ficatul. De obicei, copiii mici, femeile însărcinate și acelea care alăptează ar trebui de asemenea să se abțină de la a consuma shaorma.