TopGear.ro Diverse Siguranta la volan – tips & tricks pe care e bine sa le stii

Siguranta la volan – tips & tricks pe care e bine sa le stii

de TopGear

Indiferent de varsta sau experienta, deplasarea cu masina trebuie facuta in conditii de siguranta. Pericolele pe traseu pot fi multe si provin fie din interior (starea soferului sau conditia tehnica a masinii), fie din exterior (conditii de trafic, infrastructura sau vreme). Masurile de siguranta nu sunt niciodata exagerate si nici invechite. Ele pot face diferenta dintre un drum fara emotii si o calatorie cu peripetii.

Intretinerea masinii

Pentru a te ajuta sa ajungi cu bine de fiecare data la destinatie, masina trebuie pregatita si intretinuta periodic. Reviziile de sezon sunt esentiale, iar o inspectie vizuala inainte de un drum mai lung te poate ajuta sa previi alte neplaceri. In functie de scopul calatoriei, vei sti ce componente trebuie sa verifici. Sistemul de directie, franele si anvelopele sunt elemente pe care nu trebuie sa le ignori. De la primul semn de functionare defectuoasa trebuie sa te indrepti catre un atelier auto pentru a remedia problema. Pentru orice model de masina poti comanda cauciucuri pentru turisme sau anvelope 4×4 de aici.

Masuri de siguranta pentru sofer

In ultimii ani, romanii s-au mai disciplinat in ceea ce priveste purtarea centurii de siguranta. Actionarea ei trebuie sa-ti intre in reflex, indiferent cat de scurta este deplasarea. Pentru a avea o reactie potrivita in fata oricarui obstacol aparut, trebuie sa fii 100% concentrat la drum. Telefonul, muzica, discutiile din habitaclu, grijile de-acasa sau de la serviciu si orice alta problema trebuie lasate deoparte pentru a reactiona corect si la timp. Viteza excesiva si manevrele bruste te transforma intr-un pericol pentru tine si pentru ceilalti participanti la trafic. Toate aceste pericole vin din interior si trebuie stapanite. Conduita preventiva, adaptarea vitezei la conditiile de trafic si vreme si atentia distribuita iti ofera acea secunda in plus pentru a reactiona in cazul aparitiei unui obstacol.

Deplasarea in siguranta a pasagerilor

In calitate de sofer esti responsabil de integritatea fiecarui pasager. Atat pe scaunul din dreapta, cat si pe bancheta din spate, pasagerii trebuie asigurati cu centura de siguranta. In cazul adultilor, trebuie evitate discutiile polemice, atmosfera de petrecere in masina si orice alt tip de distragere a atentiei soferului. In cazul copiilor, asezarea lor in dispozitive de prindere specifice varstei lor nu este doar o indeplinire a unei litere de lege, ci o masura de siguranta. Se stie ca in special in cazul drumurilor lungi copiii se plictisesc, iar daca ii lasi liberi prin masina nu sunt doar expusi lovirii in cazul unui accident, ci chiar pot provoca ei o derapaj daca ajung sa te jeneze la volan. Un copil care plange in masina reprezinta un factor de stres si un pericol pentru cel care conduce. Acelasi principiu este valabil si in cazul in care animalele de companie va insotesc la drum. Ele trebuie asigurate in dispozitive speciale de prindere.

Cunoaste-ti limitele

Stresul si oboseala iti schimba timpul de reactie in fata unei provocari. Goana cotidiana in care ne aflam determina multi soferi sa incalce timpii de odihna pentru a ajunge la destinatie intr-un anumit interval. Riscurile la care te supui in acest caz sunt mult prea mari. Daca te simti obosit, opreste cateva minute intr-o parcare sau o benzinarie, iesi la aer, comanda o cafea sau o ciocolata pentru a dobandi energie. Un power nap de mai putin de 20 de minute pe scaunul rabatat te poate ajuta sa pornesti din nou la drum odihnit.

Siguranta la volan depinde de masurile pe care le iei fata de tine insuti, fata de masina pe care o conduci si fata de conditiile in care te deplasezi. Daca te urci la volan odihnit, esti atent si ai o masina cu toate verificarile la zi, ai toate sansele sa treci cu bine peste provocarile la care te supune un drum pe soselele patriei.

Related Articles