TopGear.ro Diverse Tipologia șoferului român: cuminte în străinătate, violent în țară

Tipologia șoferului român: cuminte în străinătate, violent în țară

de TopGear

Aglomerația din Capitală poate duce la anxietate sau chiar la agresivitate în trafic.

Psihologii spun că aceste comportamente sunt parte a sindromului „Road Rage”, o tulburare care se manifestă prin stres şi ostilitate din cauza traficului.

Psihologii spun că sindromul „Road Rage” este o tulburare în care un individ are un nivel ridicat de stres, anxietate şi ostilitate din cauza traficului. Mai mult, cei care suferă de această tulburare, odată ce se află în maşină, prezintă o schimbare de personalitate şi iau decizii neobişnuite pentru ei.

„Strada nu este un simplu petec de asfalt guvernat de cadrul legal, este un ecran pe care se proiectează şi se reproduc tensiuni şi contradicţii sociale. Forumurile online ale motocicliştilor sunt pline de poveşti despre şoferi care atentează la viaţa motocicliştilor prin manevre agresive. În trafic contează ordinul de mărime, iar motocicletele sunt mult mai mici decât majoritataea automobilelor, iar dreptul şoferului devine dreptul celui mai mare de a renegocia regulile de circulaţie”, a spus, pentru Mediafax, sociologul Gabriel Jderu.

Psihologii ne sfătuiesc ca atunci când suntem ţinta unei atitudini agresive, să încearcăm să nu răspundem la provocări. Nu încercați nici măcar să faceți contact vizual, iar dacă șoferul agresiv se pune în lateralul maşinii şi vă înjură, sau manifestă gesturi obscene, încearcți să minimalizați pe cât posibil contactul, ca să nu escaladeze situaţia.

“Educaţia şi mentalitatea corectă în traficul din Bucureşti lipsesc cu desăvârşire. Atunci când suntem în România, avem un comportament şi atunci când suntem în străinătate, ne schimbăm brusc comportamentul în bine şi acest lucru vine, poate, din lipsa fricii de sancţiune pe care o avem în ţară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti.

Citește și…

Citeste mai mult pe aici

Related Articles