TopGear.ro Motociclete Tipuri de mănuși de protecție pentru motor. Cum faci alegerea potrivită?

Tipuri de mănuși de protecție pentru motor. Cum faci alegerea potrivită?

de TopGear

Mănușile sunt un accesoriu care nu ar trebui să-ți lipsească atunci când te urci pe motor. Rolul lor este acela de a-ți proteja mâinile în caz de accident, dar și de a-ți asigura o mai bună priză pe ghidon, dacă îți transpiră palmele. Nu în ultimul rând, în zilele reci sau ploioase, mănușile nu îți lasă mâinile să înghețe și ți le mențin uscate, astfel încât să poți controla motorul așa cum trebuie.

Dacă abia ți-ai luat permisul de motor și vrei să-ți completezi echipamentul de protecție, credem că o prezentare a tuturor tipurilor de mănuși moto te va ajuta să alegi perechea potrivită.

Tipuri de mănuși în funcție de material

Cea mai simplă clasificare a mănușilor de protecție pentru motor se face pe baza acestui criteriu, în funcție de care există trei categorii.

Mănuși din piele

Mănușile moto din piele conduc detașat în topul preferințelor, pentru că acest material arată bine și are o serie de alte calități.

Mai precis, mănușile din piele sunt durabile, rezistente și se mulează foarte bine pe mâini. De asemenea sunt impermeabile și călduroase, iar pentru vară poți alege un model din piele perforată.

Mănușile din material textil

Nu ne referim aici la mănușile din lână tricotate de bunica, ci la cele din materiale speciale.

Acestea au un grad de impermeabilitate mai bun decât cele din piele, sunt elastice și se mulează perfect, iar odată cu trecerea timpului nu se lărgesc.

Mănușile hibrid

Mănușile hibrid îmbină ambele materiale enumerate anterior, având piele în zonele care necesită protecție și material textil în zonele mai puțin expuse.

Tipuri de mănuși în funcție de utilizare

Există mai multe moduri de a te „da cu motorul“, în funcție de care vei găsi în magazine cinci categorii distincte de mănuși de protecție.

Mănușile de stradă

Dacă te folosești de motor zilnic pentru a te strecura mai ușor prin traficul sălbatic din oraș, acesta este modelul de mănuși cel mai potrivit pentru tine.

Sunt scurte, au protecții de impact în palme și pe degete, iar în funcție de preferințe poți alege un design clasic sau unul mai sport.

Mănușile de tură

Acest model este special creat pentru ieșirile lungi cu motorul, când poți să ai ghinionul să te prindă ploaia sau să te bată vântul pe șosea. Spre deosebire de cele de stradă, mănușile de tură sunt lungi, astfel încât să protejeze mâinile împotriva umezelii, frigului și a rafalelor de vânt.

Pot fi din piele, din material textil sau hibrid, iar alegerea îți aparține, în funcție de preferințe.

Mănușile pentru curse

Sunt mănuși speciale pentru cei care iubesc viteza și motoarele nervoase. Făcute să te protejeze în caz de accident la viteze mari, pe lângă protecțiile la nivelul palmelor și degetelor au și numeroase ranforsări, care previn fracturile. Toate modelele sunt confecționate din piele, sunt înalte și destul de piperate ca preț.

Mănușile MX

Vorbim despre un model destinat pasionaților de enduro, care te protejează mai mult de zgârieturi și mai puțin în caz de impact. Oricum, la enduro se cade de obicei pe moale, așa că noroiul sau iarba îți vor atenua cât de cât șocul.

Sunt din material textil, scurte și fără protecție la încheieturi, pentru a-ți permite mobilitatea de care ai nevoie când faci enduro.

Mănușile de aventură

Reprezintă o combinație între mănușile de tură și mănușile MX, fiind potrivite când te aventurezi cu motorul pe drumuri mai puțin umblate, fără asfalt. Ca și cele MX, sunt scurte, însă au mai multe elemente de protecție la impact, oferind totodată suficientă mobilitate.

Majoritatea preferă modelele hibrid pentru că sunt ceva mai rezistente, însă sunt disponibile și în varianta textilă.

După ce ne-am dat silința cu prezentarea, sperăm că deja te-ai decis care este modelul de care ai nevoie, așa că nu ne mai rămâne decât să-ți urăm asfalt uscat și să te bucuri din plin de timpul petrecut în șa.

Related Articles